VLADNA KOALICIJA ZA NEDEMOKRATIČNO SPREJEMANJE STRATEGIJE UPRAVLJANJA* (*PRIVATIZACIJE)

Objavljeno 23.06.2015

 

Na začetku današnje maratonske seje Odbora za finance in monetarno politiko so poslanci vladne koalicije zavrnili predlog Združene levice za umik Strategije upravljanja kapitalskih naložb države z dnevnega reda, ker ne vsebuje z Zakonom o SDH določene vsebine in ker je bolj kot strategija upravljanja, strategija privatizacije.

Po več kot 9 urah seje je na vrsto prišla obravnava Strategije upravljanja, najbolj pomembnega akta, ki ga bo sprejel ta sklic Državnega zbora, s katerim določamo, na kakšen način bo SDH upravljal z več kot 11 milijard evrov vrednim državnim premoženjem.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je na tej točki predlagal, da se seja prekine in nadaljuje v ponedeljek v terminu, ki je bil že predhodno določen za nadaljevanje seje. Vladna koalicija SMC, DeSUS in SD je ob ostrem nasprotovanju celotne opozicije predlog za prekinitev seje zavrnila. S tem je koalicija pokazala svojo zavezo “transparentnim in demokratičnim” postopkom ter željo privatizirati državno premoženje za vsako ceno, tudi ceno demokracije.

Predsednica odbora, poslanka SMC Urška Ban, je nasprotovala tudi lastnim besedam iz začetka seje, ko je rekla: “Sama sem ocenila, da bo današnja razprava široka, zato sem tudi rezervirala rezervni termin za današnjo sejo, to je ponedeljek, po tretji uri. […] Nikakor pa ne pomeni, da ne pričakujem danes razprave oziroma je ne želim, kar zagotovo ni res, ker sicer ne bi predvidela, da bo danes seja dolga in jo bomo nadaljevali, če bo treba, tudi v ponedeljek.”

Tako pomemben dokument, kot je Strategija upravljanja, bi se moral sprejemati na najbolj demokratičen možen način in z vključenostjo celotne zainteresirane javnosti. Vlada strategije ni pripravila na tak način, koalicija pa je z odločitvijo, da bo Državni zbor Strategijo obravnaval sredi noči, to nedemokratičnost samo potrdil. S tem je bila iz obravnave izključena vsa zainteresirana javnost, ki nikakor ni mogla sodelovati na današnji seji, saj je bilo iz izjav predsednice na začetku seje in njenih dejanj pred sejo jasno, da se bo Strategija obravnavala v ponedeljek.

Po več kot 9 urah razprave, v kateri so bili obravnavani Zakona o fiskalnem pravilu, sprememba Zakona o davčnem postopku glede davčnih blagajn ter še tri druga finančna zakona, se je koalicija odločila še za obravnavo Strategije upravljana državnih naložb. Glede na zahtevnost in obsežnost tematike nihče ne more trditi, da je obravnavanje strategije državnih naložb v vrednosti 11 milijard evrov sredi noči demokratično dejanje.

Več kot očitno je, da koalicija SMC, DeSUS in SD ne izbira sredstev, ko gre za privatizacijo državnih podjetij in razprodajo naše prihodnosti.

Deli.