Vlada ta trenutek razmišlja o uvedbi sledenja mobilnim telefonom

Večerni mediji poročajo, da vlada Janeza Janše pravkar razmišlja o nadzoru nad gibanjem prebivalcev in prebivalk Slovenije prek sledenja podatkom na mobilnih telefonih. V imenu izrednih razmer želi uvesti nadzor, ki bi pomenil totalen poseg v pravico do zasebnosti in svobodo posameznika, ki sta temelja demokratične družbe.

Medtem ko želi oblast imeti popolno kontrolo nad našimi življenji, sama že dva dneva skrita pred očmi javnosti kuje načrte na gradu Brdo pri Kranju. Delavci, samozaposleni, študenti in upokojenci nimajo nikakršnih informacij, o čem se pogovarjajo in kaj načrtujejo, saj v nasprotju z ustaljeno demokratično prakso vlada zakon v pripravi skriva: ni ga ne na portalu e-demokracija, ne med gradivi vlade. Vlada, ki hoče nadzorovati ljudstvo, noče, da bi ljudstvo nadzorovalo njo.

Za vladno upravljanje z izrednimi razmerami je značilen neverjeten razkorak med našimi zasebnimi življenji in našimi delovnimi mesti. Na eni strani vlada načrtuje vedno bolj invazivne ukrepe, na drugi pa ne vidi nikakršnih težav s tem, da pušča na stotine ali celo na tisoče ljudi, da si osem ur na dan tesno skupaj delijo proizvodne hale in mnoge druge delovne prostore – ponekod še dandanes brez ustrezne zdravstvene zaščite.

Proti epidemiji koronavirusa in njenim posledicam se je treba boriti odločno in solidarno – vendar brez korakov, ki nas vodijo po poti avtoritarnosti. V Levici ne bomo dopustili, da vlada Janeza Janše izredne razmere izkoristi za teptanje naših svoboščin in osnov demokracije.

Deli.