Vlada namesto stanovanjske politike rešuje slabo banko

Eden izmed ukrepov, ki jih je Levica izpogajala od vladne koalicije, je prenos nepremičnin in zemljišč s slabe banke (DUTB) na stanovanjski sklad, z namenom gradnje novih stanovanj. Vendar je prišlo do velikega razhajanja med Levico in Vlado RS: v Levici želimo reševati stanovanjski problem, medtem ko vlada želi reševati slabo banko.

Bistvo predloga zakona o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB), ki smo ga pripravili v Levici, je v neodplačnem prenosu stanovanj in zemljišč na stanovanjski sklad. S tem bi okrepili fond javnih stanovanj, kar je v javnem interesu. Takih lokacij je vsaj 19 po vsej državi.

Vendar pa je vlada danes sprejela sklep o prenosu zgolj treh. To se je zgodilo zaradi nasprotovanja DUTB in Ministrstva za finance, ki sta vztrajala, da mora slaba banka pri prenosu ustvariti profit. Nepremičnine, ki smo jih državljani in državljanke že plačali s sanacijo petmilijardne bančne luknje, bomo torej posredno še enkrat plačali – po tržni ceni.

Današnji akt vlade popolnoma razvodeni namen prenosa nepremičnin. Namen je reševanje stanovanjske politike, ki je v Sloveniji že več kot dve desetletji popolnoma odsotna. Namesto tega so v vladi prevladali interesi slabe banke. Z zgolj tremi nepremičninami – ki jih bo država celo plačala, čeprav je slaba banka državna – ne bodo rešili ničesar.

Edina smiselna rešitev je sprememba zakona o slabi banki (ZUKSB). Spremembe zakona, ki smo jih pripravili v Levici, in razloge, zakaj prenos s sklepom vlade ni ustrezen, bomo podrobneje predstavil na tiskovni konferenci, ki bo potekala jutri, 14. junija ob 12h, v prostorih poslanske skupine Levica v Državnem zboru.

Deli.