Vlada je vzpostavila režim prvo- in drugorazrednih državljanov

Vlada z odlokom, ki je danes stopil v veljavo, vzpostavlja omejitve gibanja, ki pa ne veljajo za izbrance. To so tisti, ki si lahko privoščijo drage teste PCR po 100 evrov na kos ali pa so se uspeli dokopati do kaotično organiziranega cepljenja, ki ga je vlada katastrofalno zavozila:
1️⃣ Strategijo cepljenja se je spreminjalo kar štirikrat, kar pomeni, da sploh ne gre več za strategijo.
2️⃣ Prijavo na cepljenje se je prepustilo posameznikom pri izbranem zdravniku, čeprav več kot 120 tisoč ljudi nima osebnega zdravnika.
3️⃣ Izvajanje cepljenja se je obesilo zdravstvenim domovom, ne glede na obseg populacije, ki ga neki zdravstveni dom pokriva. To je ustvarilo regionalne, starostne ter druge nesprejemljive razlike.
4️⃣ Pri vrstnem redu prioritet za cepljenje so pozabili na trgovke, taksiste, avtobusarje in vrsto drugih nujnih poklicev, ki bodo ostali na svojem delovnem mestu tudi v času zaprtja.
5️⃣ Decembra 2020 se ni naročilo vsega cepiva, ki je bilo na voljo.
6️⃣ Po treh mesecih cepljenja nismo cepili niti vseh starejših. V starostnem razredu 65-69 let je s prvim odmerkom na dan do konca marca cepljenih pičlih 5,38% oseb.
Določbe odloka prihajajo tudi po tem, ko je očitno, da se breme koronakrize obeša na delavstvo, medtem ko se rešuje predvsem kapital in gospodarstvo:
1️⃣ Industrija se ni zaprla niti za en dan, delavci so prejeli malo ali celo nič nadomestil. Država jim ni zagotovila niti tega, da bodo obdržali delo.
2️⃣ Trgovke in trgovci že več kot eno leto delajo v izrednih razmerah, ob tem pa jim vlada ne ponuja nikakršnih pomoči. Nasprotno, da lahko služijo trgovske verige, morajo zdaj zgarane delavke še tekom vikenda stati v vrstah na testiranje, da lahko nato v ponedeljek zgodaj zjutraj odidejo na delo.
3️⃣ Vlada ni zagotovila 100% nadomestila za odrejeno karanteno, kar je ustvarilo tendenco k ostajanju na delovnem mestu kljub izpostavljenosti okužbam.
4️⃣ Po tem, ko so bile šole zaprte rekordno dolgo, in po tem, ko se je celo cepilo zaposlene v vzgoji in izobraževanju, vlada otroke ponovno pošilja domov! S tem bo dodatno breme ponovno padlo na že tako obupane starše,
5️⃣ Namesto da bi vlada dodatke zdravstvenim delavcem zagotovila v absolutnem znesku, je dopustila, da se ti izplačujejo v odstotkih, s čimer so bogati zdravniki še bolj bogateli, revne medicinske sestre in negovalci pa še naprej životarili.
Na podlago vsega tega zdaj vlada sprejema odlok, ki bo cepljenim ali testiranim dopuščal prehajanje mej statističnih regij, ostalim pa ne. To je diskriminatorno, saj posamezniki niso cepljeni zaradi napak in nesposobnosti vlade!
V Levici zato pozivamo vlado, naj nemudoma prekliče diskriminatorni odlok o prehajanju mej med regijami in preneha s konstantnim menjavanjem ukrepov, ki se doslej tako ali tako niso izkazali za učinkovite!
Deli.