Vlada naj sredstva nameni za socialne transferje, ne za orožje

Koalicija je danes uskladila ZIPRS, zdaj pa se mora začeti še usklajevanje z Levico. Osnutek ZIPRS, ki smo ga prejeli pol ure pred novinarsko konferenco, danes ob 12:30, le delno upošteva politične cilje Levice, med njimi:

  • večji letni dodatek za upokojence v znesku 18 milijonov evrov,
  • izredno usklajevanje pokojnin v znesku 7 milijonov evrov,  
  • deset novih zaposlitev na inšpektoratu za delo za boljši nadzor nad kršitvami delovno-pravne zakonodaje, in
  • določbo o insourcingu v javnem sektorju, torej o zaposlitvah outsourcanih čistilk, varnostnikov ipd.

Kljub upoštevanju nekaterih predlogov Levice pa ZIPRS, ki ga je uskladila koalicija, vsebuje eno veliko pomanjkljivost. Koalicija predlaga, da se v letu 2019 socialni transferji ne uskladijo z rastjo življenjskih stroškov. To pomeni, da se bodo otroški dodatki, pomoči ob rojstvu otroka, starševski dodatki, rejnine, denarne socialne pomoči, nadomestila za brezposelne, invalidski dodatki in drugi na invalidnino vezani transferi, štipendije, oskrbnine ipd. realno znižali. Gre za ukrep, ki ni del podaljševanja med krizo sprejetih rezov v socialo, in je predstavlja popolnoma nov način varčevanja na najšibkejših, s katerim želi vladna koalicija privarčevati 16 milijonov  evrov.

Vladna prioriteta: orožje pred socialo

Karl Erjavec je prejšnji teden za medije izjavil, da je že podpisal sporazum za nakup 38 oklepnih vozil 4×4 Oshkosh, ki bodo del srednje bataljonske bojne skupine.

Oklepnike, ki bodo stali 15,5 milijona evrov, se je obrambni minister odločil kupiti v trenutku, ko vlada, katere podpredsednik je, sprejema Zakon o izvrševanju proračuna za leto 2019, s katerim bo zamrznila usklajevanje socialnih transferjev z rastjo cen življenjskih potrebščin. Samo s tem ukrepom namerava vlada prihraniti 16 milijonov evrov, oziroma praktično isti znesek, kot ga namerava minister za obrambo zapraviti za nove oklepnike.

V Levici že mesece opozarjamo, da je nakup teh oklepnikov popolnoma nepotreben, saj Slovenija na noben način ni vojaško ogrožena. Poleg tega ti oklepniki v primeru agresiji proti Sloveniji ne bi k ničemur pripomogli. Namenjeni so za potrebe ofenzivnega delovanja v sklopu Nato zavezništva. Prav tako so v civilnih zadevah, kot je zaščita reševanje, sanacije naravnih nesreč ipd., popolnoma neuporabni.

Luka Mesec: “Nakupu oklepnikov v Levici nasprotujemo in od vlade zahtevamo, da reze v sredstva za socialne transferje v znesku 16 mio evrov iz Zakonu o izvrševanju proračunov umakne.”

V oči bode še dejstvo, da je Karl Erjavec pogodbo o nakupu oklepnikov podpisal brez vsakršne javne najave, javne razprave in mimo javnega naročila. Takšen netransparenten nakup je nesprejemljiv, saj kaže da gre za še eno v nizu slabih praks preteklih nabav težke oborožitve: od porabe 178 mio EUR za patrije; 52 mio EUR za »modernizacijo« zdaj že odpisanih tankov T-55; 80 mio DEM za nabavo prav tako odpisanih protiletalskih raket Roland itn. Prav tako ni nepomembno spomniti, da se je zadnja afera, Patria, zgodila prav v času, ko je bil minister za obrambo Karl Erjavec. Patrie do leta 2017 skoraj tako rekoč niso bile v uporabi, je pa nabavo spremljala korupcija, zaradi katere vpleteni v tujini prestajajo zaporne kazni.

Vlada naj prekliče nakup oklepnih vozil

Poleg tega, da v  Levici vlado pozivamo, da socialne transferje v znesku 16 mio evrov v Zakonu o izvrševanju proračunov odmrzne, bomo na nujni seji odbora za obrambo, predlagali, da odstopi od pogodbe za nakup 38 oklepnikov Oshkosh. V izogib podobnim nakupom pa predlagamo, da se o vseh večjih nakupih vojaške opreme Vlada RS posvetuje z odborom za obrambo ter pripravi spremembe zakonodaje, ki bodo za vse nabave oborožitvenih sistemov nad vrednostjo milijon evrov, terjale soglasje državnega zbora.

Pogled na proračun onkraj ZIPRS razkriva še nekaj – da Karl Erjavec za naslednje leto predlaga povečanje proračuna za obrambo za 80 mio evrov. V Levici napovedanem povišanju vojaških izdatkov nasprotujemo. Zato ponavljamo, da je pred to vlado temeljna dilema: topovi ali maslo.

Luka Mesec: “Vlada se mora odločiti, ali bo sredi ene od najvišjih konjunktur končno nehala varčevati na najrevnejših. Ali bo namenila 15 mio evrov za oklepnike ali štipendije, invalide, družine, brezposelne? Ali bo povečala sredstva za obrambo za 80 mio evrov – ali pa bo s tem denarjem financirala znanost, kulturo, raziskovanje, razvoj?”

Deli.