Vlada naj nemudoma prekliče reze v filmsko in knjižno produkcijo

Ministrstvo za kulturo je javnost neprijetno presenetilo s škodljivim ukrepom, ki predvideva ustavitev vseh predvidenih razpisov in izdajanja vseh odločb za tekoče razpise za Javno agencijo za knjigo (JAK) in Slovenski filmski center (SFC). Na ta način želi minister za kulturo rezati sredstva namenjena knjižni in filmski produkciji v času, ko že tako trpita zaradi posledic krize. 

Potem, ko je vlada v koronazakonu pri pomoči med drugim izpustila številne zaposlene in samozaposlene v kulturi, je ponovno pokazala, da ne razume pomena kulture v družbi in njenih ustvarjalcev. Drugače si poteze, da se v času, ko so se prihodki številnih delavcev na področju kulture zmanjšali, vlada namesto s pomočjo odzove z zmanjšanjem sredstev namenjena filmski in knjižni produkciji, ne da razložiti.

JAK in SFC (v sodelovanju z zavodom Filmoteka) sta med drugim odgovorna za projekta, ki ju ravno v obdobju krize in osamitve uporablja najširša javnost – Domače branje in Baza slovenskih filmov (BSF). Slednji je trenutno edino okno v svet za slovenski film in med drugim v času epidemije izvaja projekt Vsi (filmi) doma, ki je v samo dveh tednih projekta imela 100.000 obiskov spletne strani in 40.000 ogledov filmov, trend pa se nadaljuje.

JAK in SFC opozarjata, da bodo zaradi ukrepa ministrstva za kulturo ostali brez sredstev. Posledično bodo brez dohodkov ostali številni kulturni delavci. Odpirajo so številna vprašanja, kot kaj to pomeni za izplačilo knjižničnega nadomestila za izposojo knjig, ki predstavlja eksistenco marsikaterega avtorja ali avtorice. 

Vsako varčevanje bo kulturno dejavnost in kulturne delavce potiskalo v še večjo stisko. 

V Levici  zato na Vlado RS podajamo naslednjo pobudo in zahtevamo, naj:

  • nemudoma prekliče reze v kulturno produkcijo na področju filmske in knjižne produkcije, nadaljuje z izvedbo aktualnih razpisov in objavo predvidenih razpisov;
  • država  izvede interventni odkup knjižne produkcije, t.j. odkupi naslove redne knjižne produkcije (po skandinavskem zgledu); 
  • skladno s soglasno sprejetimi sklepi Odbora za kulturo v rebalansu proračuna nameni več sredstev za film;
  • pripravi interventne sanacijske ukrepe za področji kulture in umetnosti, ki ne bodo posegali že določena v programska in razpisna sredstva, ampak omogočili normalno delovanje in razvoj kulturnim delavcem in zavodom na področju kulture.
Deli.