Vlada ne rešuje izrednih razmer, ampak jih ustvarja

Politična praksa Janeza Janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju.
Jelko Kacin, 2011

Vlada bo konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države.
Jelko Kacin, 2020

Vlada Janeza Janše s stopnjevanjem pritiska skuša zdravstveno krizo prikazati v varnostno, epidemijo kot invazijo, boj proti virusu pa kot vojno. A s kakšnimi cilji?

Jasno je, da vlada hoče za vsako ceno vojski podeliti policijska pooblastila z aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi. Za dosego tega cilja brezsramno manipulira in se spreneveda glede obsega begunskih prihodov. Prehodov meje je po podatkih slovenske policije ta trenutek celo manj kot ob istem času lani, medtem ko o ponovitvi prizorov iz leta 2015 ni nikakršnega govora. V nasprotju s prepričanjem vlade so namreč tudi begunci ljudje in se nočejo okužiti s covidom-19, ki najbolj razsaja prav po Evropi.

Vlada se spreneveda tudi glede vloge vojske: ta ne rabi policijskih pooblastil, da lahko sodeluje pri varovanju meje. To že zdaj počne, na meji s policijo sodeluje okrog 150 pripadnikov Slovenske vojske.

Ker opozicija na te manipulacije in sprenevedanja ni nasedla ter aktivacijo 37a. člena zavrnila, je zdaj Jelko Kacin, kot glavni govorec vlade RS, šel še dlje. Opozicijo in slovensko javnost zdaj izsiljuje, da bodo vse policijske enote preusmerili v notranjost države in grozi, da bo zato meja ostala nevarovana. Ta grožnja je neuresničljiva, odseva pa objestnost in maščevalnost Janševe vlade. V času karantene ni javnih prireditev ali dogodkov, v veliki meri je ustavljen promet, ulice so prazne. Kriminal, prekrški in prometne nesreče so v upadu.

Zakaj bi torej pošiljali policijo, celo obmejno, na ulice v notranjosti državi? Ker hočejo izsiliti aktivacijo 37.a člena? Ali pa v resnici hočejo vojsko na mejah zato, da bodo lahko poslali policijo na slovenske ulice? Česa se bojijo, če so te prazne? Družin na nedeljskih sprehodih? Parov na klopcah in jih Kacin ošteva kot najstnike? Sprehajalcev psov? Lastnikov avtomobilov z ljubljanskimi registrskimi tablicami v Mariboru? Otrok ločenih staršev, ki ne smejo obiskati mame ali očeta v drugi občini? Protestov? Skušajo s 37.a členom res zavarovati nas – ali skušajo v resnici zavarovati sebe? So razmere res tako izredne, da potrebujemo policijo na vsaki slovenski ulici – ali pa je vlada že prešla v ustvarjanje izrednih razmer?

Kakorkoli, izjavo Jelka Kacina iz leta 2011 lahko označimo za pravilno, le malo jo bomo dopolnili. Političnima praksam Janeza Janše in Jelka Kacina je skupno, da temeljita na manipuliranju in sprenevedanju, izsiljevanju in strašenju – in ustvarjanju izrednih razmer.

Deli.