Vlada financira nakupe orožja za NATO z denarjem socialno ogroženih

Vlada nadaljuje z rezi v socialo, čeprav pod pragom revščine v Sloveniji živi 268 tisoč ljudi. Če bo sprejeta ukinitev dodatka na aktivnost bodo najbolj prizadete družine z revnimi zaposlenimi, matere samohranilke in družine z nizkimi plačami, v katerih je samo en od staršev zaposlen. S tem antisocialnim ukrepom in manj pogostim usklajevanjem otroških dodatkov, varstvenih dodatkov ter socialnih in drugih pomoči  želi vlada Marjana Šarca na plečih najšibkejših privarčevati 22 milijonov evrov. Po drugi strani pa napoveduje dvig izdatkov za vojsko in nakupe orožja za potrebe Nata. Ker se s politiko nepotrebnega oboroževanja ne strinjamo, v Levici sklicujemo nujno sejo Odbora za obrambo, ki bo 12. septembra 2019. Od vlade Marjana Šarca bomo zahtevali, da odstopi od načrtovanih nakupov oklepnikov in drugega orožja za potrebe oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine v vrednosti najmanj 1,2 milijarde evrov in od zavez danih v okviru Ciljev zmogljivosti Nata 2017 ter na novo določi prioritete razvoja Slovenske vojske. O prioritetah in vseh nadaljnjih nakupih pa naj se namesto za zaprtimi vrati vladnih soban odloča javno v Državnem zboru.

Najprej 22 milijonov rezov na najranljiveših, nato 30 milijonov za Nato

Pred vrhom koalicije so prišle na dan informacije, po katerih naj bi Vlada RS ministrstvu za obrambo Karla Erjavca namenila dodatnih 30 milijonov evrov. Napoved novega dviga sredstev za vojsko in nakupe orožja prihaja po tem, ko se je letošnje leto proračun že povečal za 65 milijonov evrov, in ko vladni antisocialni ukrep najranljivejšim jemlje 22 milijonov evrov.

Ukinitev dodatka za aktivnost bo najbolj prizadela revne zaposlene. Mati samohranilka na minimalni plači z enim otrokom za katerega ne prejema preživnine bo ostala brez 197 evrov socialne pomoči, štiričlanska družina dveh odraslih in otrok z enim zaposlenim na minimalni plači pa bo imela 205 evrov pomoči manj. S spremembo usklajevanja socialnih transferjev, ki se bodo z rastjo življenjskih stroškov usklajevali počasneje, namesto na pol leta enkrat letno, bodo na slabšem tako prejemniki otroškega dodatka, štipendij, invalidnin, nadomestil za primer brezposelnosti, starševsko, materinsko in očetovsko nadomestilo, pomoč ob rojstvu otroka in mnogi drugi.

Miha Kordiš: ”Ko Vlada na eni strani jemlje pomoč materam samohranilkam in revnim zaposlenim, na drugi strani pa obljublja težke milijone za nakupe nepotrebnega orožja, ni več socialna.”

Na novo je treba določiti prioritete Slovenske vojske in družbe

1,2 milijarde evrov bodo stali nakupi vojaške opreme, ki jih je mimo javne razprave obljubila prejšnja vlada, vključujejo pa med drugim vse vrste oklepnih vozil (4×4, 6×6 in 8×8), raketne sisteme in celo 155mm havbice. Glede na to, da Slovenija ni vojaško ogrožena in da bi bilo to orožje namenjeno operacijam v tujini, za domačo obrambo pa popolnoma neuporabno, je nujno na novo določiti prioritete Slovenske vojske.

Od tratenja denarja za orožje bi imela korist zgolj orožarska industrija velikih držav ter tisti, ki bi pri “javnem naročilu” nekaj zaslužili. Pod ministrovanjem trenutnega obrambnega ministra se je zgodila Patria. Načrtovan nakup oklepnikov Boxer, katerih cena je  v letu dni zrasla iz dobrih 200 milijonov na slabih 360 milijonov, pa smo v Levici zaenkrat uspeli ustaviti.

Da bi preprečili nadaljnjo tovrstno kupovanje vojaške opreme za sodelovanje v operacijah zveze NATO izven ozemlja države, bomo na nujni seji predlagali, da vlada odstopi od načrtovanih nakupov oklepnikov in drugega orožja za potrebe oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine in zavez danih v okviru Ciljev zmogljivosti Nata 2017. Namesto odločanja o nakupih orožja in dajanju zavez Natov za zaprtimi vrati Vlade RS pa predlagamo, da se ob vsakem nadaljnjem nakup orožja ter organizacijskih spremembah Slovenske vojske pred NATO paktom Vlada posvetuje z Državnim zborom.

Miha Kordiš: “Treba je spremeniti prioritete in misliti na potrebe ljudi. Namesto da 1,2 milijardi zapravimo za orožje, jih lahko namenimo za socialo, zdravstvo in razvoj. ”

Deli.