Vlada brez posluha za reševanje stanovanjske krize

Poslanci in poslanci državnega zbora so na današnji seji zavrnili z 51 glasovi proti in 24 za novelo Zakona o ukrepih za stabilnost bank, s katero smo v Levici predlagali, da se zemljišča, na katerih je mogoče graditi stanovanja, iz slabe banke (DUTB) prenesejo na Stanovanjski sklad Republike Slovenije z namenom gradnje novih javnih stanovanj.

Medtem ko privatni investitorji gradijo luksuzna stanovanja, se Slovenija sooča z resno stanovanjsko krizo- mladi in delovni ljudje zaradi nerazumno visokih najemnin in popolne odsotnosti državne stanovanjske politike ostajajo brez strehe nad glavo.

Tudi Janševa vlada v času epidemije ni naredila ničesar, da bi izboljšala položaj najemnikov. Namesto da bi po vzoru Avstrije v času epidemije zamrznila najemnine, ali pa po vzoru Berlina omejila rast cen najemnin, je najemodajalcem omogočila, da tudi v času epidemije služijo na račun ljudi.

Vlada je tudi podlegla lobističnim pritiskom bank. Z enim izmed prvih koronapaketov je omogočila, da tudi v času odloga kreditov banke ljudem zaračunavajo oderuške obresti. Namesto da bi prezadolžene državljane rešila pred socialno stisko ali celo deložacijo, je reševala profite zasebnih bank v lasti tujega kapitala.

Za nameček pa je Janševa vlada zaustavila prenos treh nepremičnin iz DUTB na stanovanjski sklad, ki je že bil v teku. V Levici smo namreč že junija 2019 predlagali sistemsko ureditev prenosa 17 nepremičnin iz DUTB na stanovanjski sklad. Po padcu novele sta DUTB in sklad le podpisala prodajne pogodbe za tri zemljišča, primerna za gradnjo javnih najemnih stanovanj. Februarja letos pa je finančno ministrstvo v novi sestavi predlog umaknilo iz obravnave in s tem prekinilo prenos nepremičnin na sklad.

S tem je nova vlada jasno pokazala, kje so njene prioritete: dvig priliva slabe banke za kakšno odstotno točko ima prednost pred stotinami novih stanovanj za mlade in delovne ljudi.

Javna stanovanja pred dobički bank!

Deli.