Pritisk na ministra Vizjaka za zaščito pitne vode obrodil sadove

Ministrstvi za okolje in za gospodarstvo sta klonili pod pritiski in zdaj predlagata črtanje sporne spremembe zakona o vodah, ki bi omogočila na vodovarstvenih območjih gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo ali odlagajo nevarne snovi.

Tovrstni objekti in naprave so na vodovarstvenih območjih trenutno povsem prepovedane. Vlada predlaga, da se takšen režim odpravi in se ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku (SDS) omogoči, da sam z aktom odloča, kdaj je gradnja nevarnih objektov in odlagališč odpadkov na vodovarstvenih območjih dovoljena.
Še med obravnavo zakona na odboru za okolje in prostor je trdil, da je to potrebno za zagon gospodarstva. Danes trdi, da z njegovega ministrstva, ki “je v svojem poslanstvu zavezan k varovanju okolja”, soglašajo, da so lahko dodatna tveganja za onesnaženje vode neprimerna. Kar drži.
Je pa tudi neprimerno, da se mora mobilizirati celotna parlamentarna opozicija, celotna civilna družba in celotna strokovna javnost, da ministrstvo za okolje po nekaj tednih pritiskov odstopi od najbolj očitnega možnega serviranja interesov umazane industrije.
Ker je pri tej sporni določbi šlo za še enega v seriji zakonskih podtaknjencev, ki se jih že od začetka vladavine poslužuje Janševa vlada, smo v Levici vložili amandmaje za črtanje poseganja na vodovarstvena območja.
Kljub temu, da ta člen vlada zdaj umika, je treba opozoriti, da v noveli zakona ostaja še en sporni člen – 37. člen, ki omogoča posege na vodnih in priobalnih zemljiščih. Tudi temu vladnem predlogu, ki je bil v zakon vrinjen brez obrazložitve pred pošiljanjem v Državni zbor, močno nasprotujejo nevladne organizacije s področja zaščite in varstva okolja.

Ravnanje ministra Vizjaka bomo budno spremljali še naprej. Za našo vodo gre!

Deli.