VIOLETA TOMIĆ, ZDRUŽENA LEVICA: PREDLOG SDS-OVE NOVELE ZAKONA O GRBU, HIMNI IN ZASTAVI ZA ZDRUŽENO LEVICO NI SPREJEMLJIV

Po predlagani noveli bi bilo prepovedano vsako javno izražanje idej s pomočjo totalitarnih simbolov, med katere bi sodila tudi rdeča zvezda – simbol vseh antifašističnih in osvobodilnih bojev. Prav tako bi se po predlagani noveli Zdravljica na državnih slovesnostih izvajala v celoti, ob drugih priložnostih pa le druga in sedma kitica. Predlagana novela je prepričala le NSi, govor Violete Tomić pred polprazno dvorano – manjkali so poslanci SDS, si lahko preberete spodaj:

V tej hiši se že spet pogovarjamo o predlogih, ki ne služijo ničemur drugemu kot poskusu nabiranja dnevnopolitičnih koristi za Slovensko demokratsko stranko. V SDSu zopet vlagajo praktično identičen predlog, ki je bil v preteklosti že večkrat zavrnjen.

ZDRAVLJICA
Kar se pravne argumentacije tiče, ni kaj dodati mnenju Vlade (ki je tudi zavrnila predlog SDSa). Je pa treba dodati kakšno besedo o SDSovem trkanju po prsih z domoljubjem oziroma bolje rečeno nacionalizmom. Sedma kitica Zdravljice naj bi bila preveč internacionalistična in naj iz tega vidika ne bi bila primerljiva s himnami drugih držav – predlagatelji si očitno želijo himno z več narodnega samopoveličevanja in nacionalnega šovinizma. Dejansko pa smo lahko ponosni na vrednote, ki jih sporoča ta sedma kitica. Izraža mednarodno solidarnost, hrepenenje po mirnem sobivanju narodov in drugačni prihodnosti,to so vrednote o katerih je sanjal tudi naš veliki Prešeren. Ob globalnem trpljenju, ki ga od Ukrajine do Sirije in Iraka povzročajo vojne v službi zahodnega imperializma, so to vrednote, ki morajo na mednarodni ravni postati dejanska praksa. Zato smo lahko ponosni, da se s temi besedami Slovenija predstavlja v svetu in se ne zapira v svojo provincialnost ali zaplankanost.

KAJ JE TO DOMOLJUBJE?
Kaj je to domoljubje, ki ga po mnenju predlagateljev tako primanjkuje v himni in drugod? Je to popolna servilnost in lakajstvo do bruseljskih tehnokratov? So to zaveze o privatizaciji in strah pred izgubo kredibilnosti v tujini? Je domoljubje popolna predaja monetarne in fiskalne suverenosti Evropski uniji? Ali priklanjanje nemški kanclerki Angeli Merkel takoj po izvolitvi, skorajda kot novodobno romanje v Canosso? Tisti, ki se danes imajo za največje in najbolj goreče domoljube, so z najbolj ostrimi varčevalnimi ukrepi žrtvovali pravice in standard večine prebivalk in prebivalcev Slovenije. Kakšna državotvornost je to?

RDEČA ZVEZDA
Poleg tega bi Slovenska demokratska stranka spet prepovedala t.i. “totalitarne” simbole. Namen je jasen – znebiti se rdeče zvezde. Znebiti se simbola vseh antifašističnih in osvobodilnih bojev, v katerih so borci in borke dajali svoja življenja, v upanju na drugačno prihodnost. Znebiti se rdeče zvezde, ki jo s ponosom nosi tudi Združena levica. Ni nenavadno, da v skrajnje desničarskih trobilih beremo o pozivih k ustavni prepovedi koalicije Združena levica. Prav pred kratkim so na proslavi desnega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve rdečo zvezdo celo retuširali iz fotografije prvega postroja slovenske vojske.

Izenačevanje tako imenovanih totalitarizmov je strategija, ki se jo na evropski ravni že nekaj časa poslužuje skrajna desnica in ima jasne politične namene: demonizirati in zaustaviti vse leve alternative, ki želimo končati prevlado velike neoliberalne koalicije levo- in desnosredinskih strank.

Že leta 2008 je Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo politikom madžarske delavske stranke, da rdeča zvezda ne simbolizira tako imenovanih totalitarnih režimov. Predlagatelji, ki se poleg domoljubja tako radi sklicujejo na svojo evropsko držo, to sodbo gladko ignorirajo.

PREDLAGATELJI NOVELE
Prav predlagatelji zakonodajnih sprememb so tisti, ki vztrajno želijo izničiti veliki zgodovinski dosežek, ki ga predstavlja narodnoosvobodilni boj. Načrtno želijo spreminjati zgodovino in relativizirati osnovna dejstva o drugi svetovni vojni. Posledica tega diskurza so vandalski napadi na obeležja z rdečo zvezdo in na drugi strani postavljanje spomenikov sodelavcem nacifašističnega okupatorja. Zanimivo je, da o predlaganem zakonu skrajne desnice razpravljamo ravno danes, na Svetovni dan žrtev holokavsta. Rdeča zvezda je osvobodila koncentracijska taborišča. In zanimivo je, da med nagovorom predsednika DZ predstavnikov skrajne desnice ni bilo v dvorani. Kaj nam sporočajo s tem?

Rdeča zveza je simbol osvoboditve izpod fašizma, poseben ponos za Primorce, ki so trpeli pod italijanskim fašizmom. Hkrati pa je simbol, ki povezuje Zvezo združenj borcev za vrednote NOB. Zvezi borcev, ki ohranja vrednote in duha narodnoosvobodilnega boja, ki v današnji politični in ekonomski situaciji v Evropi postajajo vedno bolj aktualne, so v času Janševe vlade prekinili financiranje in zmanjšali pravice veteranov ter žrtev vojnega nasilja, hkrati pa so leta 2008 ustanovili takoimenovani Urad za narodno spravo. Sprašujem,kje smo danes s to spravo,saj so za svoje aktivnosti doslej porabili kar 2,7 mil davkoplačevalskega denarja. Rdeča zvezda je simbol narodnoosvobodilnega boja, boja za narodov obstanek in osvobodilnega boja z upanjem na prihodnost po meri človeka.

EPILOG
V Združeni levici si želimo, da bi domoljubje postalo vprašanje dobrobiti vseh prebivalcev in prebivalk Slovenije, možnosti dostojnega dela za pošteno plačilo, pokojnin, ki omogočajo dostojanstveno starost in priložnosti za izpolnitev potencialov mladih. To so vprašanja, ki jim moramo posvetiti čas in pozornost, zgodovina pa naj ostane zgodovina in naj bo naš opomnik. Odločno pa nasprotujemo potvarjanju zgodovinskih dejstev in blatenju simbolov, ki predstavljajo upanje in upor proti tujim zavojevalcem in domačim gospodarjem.

Ljubljana, 27.01.2015

Deli.