Več sredstev za filmarje!

V tem mandatu je Levica prevzela odbor za kuturo in se lotila dela!

Imamo vrhunske filmske ustvarjalce, ki pa ne dobijo priložnosti. Na Slovenskem filmskem festivalu (FSF) sta letos strokovno žirijo in gledalce posebej prepričala dva filma, oba proizvoda nove generacije filmskih ustvarjalcev: My Last Year as a Loser / Ne bom več luzerka (režiserka Urša Menart) in Posledice / Consequences (režiser Darko Štante), oba s po tremi vesnami.

Med drugim je Urša Menart, režiserka Luzerke, letnik 85′, postala prva ženska režiserka v zgodovini Slovenije, ki je prejela nagrado za najboljši celovečerni film.

Vendar je domači filmski trg majhen, zato so producenti odvisni od javnega, proračunskega denarja. Tega pa je tako malo, da lahko Slovenski filmski center podpre le tri celovečerne filme na leto. Filmski ekipi, ki sta ustvarili Luzerko in Posledice, tako lahko naslednji projekt pričakujeta šele čez kakih 5 ali 7 let.

A glede na to, da se Posledice trenutno že predvajajo v vseh britanskih kinematografih ter da je pravice zanje odkupil HBO, lahko pričakujemo, da bodo režiser, producenti in igralci v tem času najverjetneje že dobili delo pri tujih produkcijah hišah.

Taka je bila usoda prejšnje generacije – Rok Biček, režiser legendarnega Razrednega sovražnika, posnetega leta 2013, zdaj dela na Hrvaškem, Sara Kern v Avstraliji, pobodno usodo delijo Mitja Okorn, Rok Hana Slak, Olmo Omerzu in drugi.

Kot je rekla Urša Menart, je to dobro za njih, a precej manj dobro za državo, saj odhajajo najboljši in najbolj talentirani filmarji. Niso odšli zaradi davkov, kot rade ponavljajo nekatere politične stranke, pač pa zaradi nizkih proračunskih sredstev.

Danes smo na odboru soglasno sprejeli sklep, da naj ministrstvo zagotovi sredstva za film v višini 11 milijonov evrov, kot je tudi predvideno v Nacionalnem programu za kultro.

Se vidimo v kinu!

Deli.