Razrešujemo sporne programske svetnike RTV SLO

 

Matej T. Vatovec: Pred dobrima dvema letoma je SDS-ov bager zapeljal čez številne institucije v državi, najbolj očitno čez RTV. Na svoji poti je poteptal avtonomijo zaposlenih, novinarske standarde ter ugled in zaupanje javnosti v servis, ki ga RTV nudi.

Pred kratkim sta postali pravnomočni sodbi zaradi imenovanja generalnega direktorja RTV Graha Whatmougha in razrešitve prejšnje direktorice televizije Gorščak. Sodbi potrjujeta, da so programski svetniki, ki jih je nastavila Janševa koalicija, delovali v nasprotju z zakonodajo. Zaradi tega je utemeljeno, da programske svetnike razrešimo s funkcije ter tako preprečimo nadaljnje uničevanje javnega zavoda, ki se pospešeno dogaja pod trenutnim vodstvom RTV.

Čas je, da javna radiotelevizija ponovno začne služiti javnemu interesu.

Ministrica Asta Vrečko: Vladna koalicija je danes napovedala pregled spornih odločitev in morebitno razrešitev nekaterih Programskih svetnikov RTV Slovenija.

Vladna koalicija se je za zaslišanje in morebitni odpoklic programskih svetnikov odločila zaradi dolgotrajnega nespoštovanja programskih standardov določenih svetnikov RTV Slovenija. Na kršitve teh standardov že dobro leto opozarjata tako strokovna javnost kot tudi novinarji na RTV Slovenija, ki stavkajo že več kot eno leto. Škodljive posledice njihovega delovanja potrjuje tudi več javnomnenjskih raziskav, ki razkrivajo velik upad gledanosti TV Slovenija, obenem je po eni izmed javnomnenjskih raziskav drastično upadlo tudi zaupanje v RTV Slovenija kot v institucijo.

Razmere na RTV Slovenija se še naprej poslabšujejo predvsem zaradi spornih odločitev vodstva, ki ima oporo v delu programskega sveta. Krize vodenja na RTV Slovenija ni ustavilo niti sprejetje novega zakona o RTV Slovenija, ki so ga slovenske državljanke in državljani z veliko večino potrdili na lanskem referendumu. Ta zakon med drugim prinaša umik strankarske politike iz naše največje medijske in kulturne ustanove v državi.

Trenutno o delih zakona odloča Ustavno sodišče, ob tem pa na RTV Slovenija še naprej nastajajo nepopravljive posledice. Zato v vladni koaliciji menimo, da bi bilo za povrnitev novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije še pred razsodbo Ustavnega sodišča, dobro razrešiti tiste programske svetnike, ki so v minulem dobrem letu podprli slabe, škodljive in nezakonite odločitve.

 

Deli.