Matej T. Vatovec: Stališča glede oboroževanja ne bomo spremenili

Resolucija o oboroževanju slovenske vojske se še usklajuje, a če bo ostala takšna, kot je zdaj, bomo glasovali proti. Njena izhodišča so namreč enaka tistim iz resolucije, ki jo je sprejela prejšnja vlada in ki smo ji nasprotovali.

Vprašanje varnosti v Levici razumemo bistveno drugače kot na ministrstvu za obrambo. Številni pozivi k povečevanju izdatkov za obrambo v Evropi so v zadnjem času utemeljeni z vojno v Ukrajini, a za končanje vojne bi bilo treba vložiti več diplomatskih naporov.
Za nas pa je temelj varnosti družbena blaginja: stabilna socialna država, ki omogoča vsem dostojno življenje. S tega vidika resolucije, ki predvideva hitro povečevanje sredstev za orožje na 2 % BDP, ni sprejemljiva in je ne moremo podpreti.

Gre za naše dolgoletno stališče, ki ga ne bomo spremenili. Osredotočeni smo na reformne projekte v pristojnosti naših ministrstev. V naslednjih letih moramo namreč zagotoviti stabilno gradnjo javnih najemnih stanovanj, prenovo delovnega področja, ki bo šla v prid delavcem ter nenazadnje tudi ureditev področja dolgotrajne oskrbe.

Deli.