Obsodba vandalizma in zgodovinskega revizionizma danes v Ljubljani

Povojna Jugoslavija je naredila izjemne korake na mnogih področjih, ki so nam lahko še danes v navdih: od delavske demokracije, emancipacije žensk do mednarodne politike in prizadevanj proti blokovski delitvi sveta. 

Ne pozabimo, da je socialistična država vstala iz ruševin druge svetovne vojne, na plečih hrabrih borcev in bork za narodno osvoboditev in socialno revolucijo, brez čigar žrtev bi bil razplet vojne krepko drugačen.

Kljub notranjim nasprotjem in nerešenim težavam pretekle države, je njen zgodovinski prispevek za današnje življenje neizbrisen. Še vedno uživamo delavske, stanovanjske, socialne pravice, prav tako so takrat bili vzpostavljeni temelji današnjega javnega zdravstva in šolstva.

Oskrunjeni spomeniki predstavljajo prav te dosežke. Predstavljajo del naše zgodovine, strmljenje k napredku in so del naše kulturno-zgodovinske in umetnostne dediščine. 

Seveda Jugoslavija ni bila brez notranjih nasprotij in storjenih napak. Toda namesto da bi razmišljanja o tem prepustili tistim, ki skrbijo za zgodovinski spomin, nekateri še kar vztrajajo v njegovem brisanju in mazanju, samo zato, da bi zasledovali svoje dandanašnje ozkogledne politične cilje.

Zato v Levici ostro obsojamo vandalizem in zgodovinski revizionizem, ki smo mu danes priča na petih mestih v Ljubljani – na Trgu republike, pred Gimnazijo Vič, v Rožni dolini in za Cankarjevim domom.

Deli.