V boj za zeleno prihodnost, vsi na podnebni štrajk

Kopičenje bogastva s sabo nosi kopičenje odpadkov. Večje kot so vile, bolj se krči gozdove. Bolj razkošne kot so jahte, bolj se zastruplja morja. Silnejša kot je industrija, bolj izčrpana je rodovitna zemlja. Kapital uničuje imunski sistem našega planeta, simptomi pa so podnebne spremembe. Vprašanje časa je, kdaj bodo vročinski valovi, poplave in hurikani tako pogosti, da bodo postali normalno stanje. Če ne bomo ukrepali, se bo planet obrnil proti vsemu, kar na njem živi.

Podnebna kriza je po dolgih desetletjih ponovno razgalila pravo podobo kapitalizma. Mladi po vsem svetu vodijo proteste in opozarjajo, da je dovolj. Dovolj je sistema, ki ustvarja nenasitno družbo in tekmovalne medčloveške odnose.

Kapitalizem je ustvaril surovo gonjo za dobičkom, ki mora biti jutri nujno večji kot včeraj. Gospodarske in politične elite so izgubile človečnost. Tisti, ki ima več, bo preživel v sistemu neizprosne konkurence, vsi ostali pa bodo propadli. In kolesje sistema bo samo sebe neizprosno poganjalo v nedogled – dokler ne trči ob zid ali zdrvi v prepad.

Bogati svet medtem kaže s prstom na revno večino, češ da je ona tista, ki poganja motor ekološke katastrofe. Odgovornost se prelaga na dejanja posameznika, ki niti nima druge izbire, kot da se s periferije vozi v službo z avtomobilom ali v hipermarketu kupuje poceni hrano. Kdor se bori z golim preživetjem, mu zmanjka energije, da bi bil bitko za prihodnost planeta.

Vladajoči razred nas vodi v kaos. Toda ko bo ta kaos zares nastopil, ko bo začelo zmanjkovati pitne vode in ko se bo pričela vojna za osnovne dobrine, bodo taiste elite pobegnile v bunkerje, na rajske otočke in nekoč tudi na druge planete. Revni pa se bodo zadušili na lastni materi Zemlji.

Zato moramo zaustaviti bogatenje na račun narave. Zaustaviti moramo elite, ki vodijo to brezglavo dirko za dobičkom, maskirano v napredek. Zaustaviti moramo prelaganje odgovornosti na posameznika in pokazati s prstom na odločevalce. Zaustaviti moramo sistem.

Razredni boj se ni nikoli končal. Nasprotno, postal je boj za rešitev planeta.

Deli.