UTIŠATI ZDRUŽENO LEVICO in PRODATI TELEKOM

Sporočilo včerajšnje nujne seje odborov za gospodarstvo ter finance in monetarno politiko, ki smo jo sklicali v poslanski skupini Združena levica (ZL), je jasno. Privatizacija Telekoma Slovenija d. d., našega najpomembnejšega telekomunikacijskega podjetja, se nadaljuje. V to, da bi jo zaustavili, se niso pustili prepričati ne koalicijski ne opozicijski poslanci (z izjemo poslanca Socialnih demokratov). Prisotni koalicijski poslanci so sejo in razpravo dobesedno sabotirali, prve dve uri pa se je porabilo za proceduralne zadeve, s katerimi sta SDS in NSI skušala blokirati ali celo prekiniti razpravo. Nekaterih reči, kot so denimo navodila iz Bruslja in Berlina, se v slovenskem političnem prostoru pač ne izprašuje.

V poslanski skupini ZL z našim bojem proti privatizaciji skupnega premoženja nikakor ne mislimo prenehati. Vendar časa za rešitev Telekoma in drugih podjetij s privatizacijskega seznama ni na pretek, omejena pa so tudi parlamentarna sredstva. Zato vas vabimo, da se nam v četrtek, 11. junija, ob 17. uri pridružite na ljubljanskem Kongresnem trgu na shodu proti privatizaciji
https://www.facebook.com/events/825491820849538/

Pokažimo političnim in ekonomskim elitam, da privatizacije ne bomo sprejeli kot rešitev!

**********

Na včerajšnji seji smo poslance drugih strank opozorili na dejstva, ki potrjujejo, da prodaja našega Telekoma britanskemu finančnemu skladu Cinven poteka netransparentno in negospodarno. Prav tako pa ta dejstva potrjujejo, da pri odločitvi za prodaji niso bila upoštevana osnovna ekonomska, socialna, razvojna in varnostna merila, niti tista, ki jih je vlada uporabila v primeru državnih podjetij, ki niso imela te nesreče, da bi se znašla na privatizacijskem seznamu.

Naj med temi dejstvi izpostavimo zgolj tri najpomembnejša.

  1. Celo tako visoki vladni predstavniki, kot sta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, ne morejo več skrivati, da pri prodaji Telekoma nekaj smrdi. Na vprašanje novinarja Mladine, ali sta seznanjena s podatkom, da Cinven v postopku prodaje deluje usklajeno z Deutsche Telekomom, sta tako Počivalšek kot Dragonja odgovorila pritrdilno. Po navedbah Mladine pa sta s tem seznanjen tudi preostanek vlade, vključno z finančnim ministrom dr. Dušanom Mramorjem in njenim predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem. Predstavnik Ministrstva za finance je na včerajšnji seji odborov DZ potrdili, da bodo nadaljevali s preiskavo suma dogovarjanja med Deutsche Telekomom in špekulativnim skladom Cinven.
  2. V pogajanjih s Cinvenom kot edinim kupcem je Slovenski državni holding dosegel ceno 130 evrov oziroma, če jo očistimo vseh dodatkov, povezanih z izplačilom dividend, razpletom odškodninskih tožb in izboljšanjem tržnih razmer, 100 evrov. To bi državi za tričetrtinski lastniški delež države v Telekomu prineslo 474 milijonov evrov. Čisti dobiček Telekoma je v kriznem letu 2013 znašal 52,6 milijona evrov. Cinven bi si tako strošek celotnega prevzema Telekoma z radodarnimi dividendimi politikami lahko povrnil že v petnajstih letih, z dovoljšnjim odpuščanjem in drugimi rezi pa morda že precej prej.
  3. Cinven se pogaja tudi z Družbo za upravljanje terjatev bank, in sicer glede odkupa 150 milijonov evrov terjatev do še enega telekomunikacijskega velikana, T-2. Če bi Cinvenu uspelo kupiti tako Telekom kot T-2, bi pri fiksnem širokopasovnem dostopu do interneta, obvladoval kar 65 % slovenskega trga, od tega 94 % pri dostopu do optičnega omrežja in 99 % pri dostopu prek xDSL tehnologije. Za njegov monopolni položaj bi z omejeno izbiro in visokimi cenami plačali končni uporabniki, z zavrtim tehnološkim razvojem in ogroženo telekomunikacijsko varnostjo pa tudi vsa država.

V Ljubljani, 03.06.2015

Deli.