Konec dela upokojencev za urno postavko, nižjo od minimalne plače

Po tem, ko je vlada ob nasprotovanju Levice bistveno povečala obseg podplačanega začasnega in občasnega dela upokojencev, smo v Levici predlagali povečanje minimalne urne postavke za delo upokojencev. Upokojenci za svoje delo namreč prejemajo zgolj vsaj 4,2 evra neto, kar ob bistveno povečanem dovoljenem obsegu dela upokojencev v letošnjem letu pomeni povečano izkoriščanje stiske revnih upokojencev in socialni dumping. V Levici z novelo Zakona o urejanju trga dela predlagamo, da se minimalno plačilo upokojencev v neto znesku izenači vsaj z minimalnim plačilom, ki ga prejemajo študenti in dijaki. Ti za svoje delo prejmejo vsaj 5,21 evra na uro oziroma kar 1 evro več. Danes so vladne poslanske skupine vložile in sprejele amandma, ki minimalno plačilo upokojencev dviguje samo za 29 centov, in sicer na 4,49 evra neto, kar je še vedno kar 72 centov manj, kot prejemajo študenti in dijaki.

To seveda še zdaleč ne pomeni, da smo v Levici z bitkami za dostojno starost vseh zaključili. Situacija ostaja alarmantna: kar petina ali 97.000 upokojencev, med njimi največ žensk, v Sloveniji živi z dohodki, nižjimi od praga tveganja revščine. Zaradi naraščajočih življenjskih stroškov bodo morali mnogi izmed njih tudi v prihodnje delati, da bodo lahko preživeli, koalicija pa je za nameček ob našem ostrem nasprotovanju letos sprejela še zakon, ki dovoljen obseg začasnega in občasnega dela upokojencev celo bistveno povečuje. S tem je pustila vrata k njihovemu nadaljnjemu izkoriščanju in socialnemu dumpingu odprta.

Levica bo vztrajala, da upokojenci niso in ne smejo postati armada cenene delovne sile za izkoriščanje na trgu dela. Jasna ostaja tudi najzanesljivejša pot do tja: dvig pokojnin na raven, ki sledi rasti življenjskih stroškov in ki vsakemu in vsaki izmed njih zagotovi varno starost.

 

Deli.