Umik zakonov ni dovolj, rešitev je odstop vlade

Umik zakonov ni dovolj, rešitev je odstop vlade!

Janša, Tonin in Počivalšek so danes, tik pred počitnicami, na skupni tiskovni konferenci priznali poraz. Po nedeljskem polomu na referendumu (celotna vlada, celotna slovenska desnica, ni uspela zbrati več kot 104.000 glasov, kar je šestkrat manj od njenih nasprotnikov) so napovedali, da bodo:
  1. glasovali proti lastnemu Zakonu o nalezljivih boleznih, v katerega so zbrali cvetober neučinkovitih in diskriminatornih karantenskih ukrepov preteklega leta,
  2. v strahu pred novim referendumom, ki so ga napovedali sindikati, na jesen premaknili glasovanje o škodljivem zakonu o demografskem skladu, ki ni nikakršna rešitev za boljše pokojnine, bi pa vladi omogočil neomejeno kadrovanje po državnih firmah in privatizacijo.
To sta pomembna umika vlade z dveh ključnih front. Jasno je, da vedo, da glasov za svoje zakone v parlamentu nimajo več. In jasno je, da sporočilo nedeljskega referenduma vendarle razumejo – vlada ne more delovati proti lastnemu ljudstvu.
A ta vlada nima več nobenega zaupanja ali podpore, kaj šele vizije razvoja. Afer, korupcije, klietelizma, nesposobnnosti, puščanja pomoči potrebnih na cedilu, netenja sporov in kaosa, sesuvanja institucij, napadov na kritike in sramotenja države v tujini je bilo enostavno preveč.

Umik dveh spornih zakonov ne more popraviti stanja v Sloveniji. Rešitev lahko pride le s predčasnimi volitvami in novo vlado.

 

Deli.