Tudi KNJF pozvala vlado k zagotovitvi financiranja za STA

V Levici smo ob podpori opozicijskih strank  in nepovezanih poslancev zahtevali sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ (KNJF) zaradi protizakonitega odrekanja financiranja in sistematičnega uničevanja STA s strani vlade Janeza Janše. Komisija je na današnji seji, na kateri smo bili ponovno priča vladnem sprenevedanju in izkrivljanju dejstev, podprla predlagana sklepa Levice. Prvi sklep vladi nalaga, naj kot ustanovitelj v roku treh dni izpolni svojo dolžnost ter zagotovi zakonsko predpisano financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA. Drugi sklep vladi nalaga, naj zagotovi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA.

STA je že od oktobra 2020 na udaru vlade Janeza Janše, ki so ji v napoto neodvisnost agencije in neodvisnost njenega poročanja, njen mednarodni ugled in izjemni rezultati, ki jih je dosegla v treh desetletjih razvoja.

Ustavitev financiranja STA je neposredni napad na svobodno novinarstvo, na demokracijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti. Gre za nezaslišan in nedopusten poseg v uzakonjeno institucionalno, uredniško in finančno avtonomijo javnega informacijskega servisa, mimo vseh zakonov in principov demokracije. Ker finančnega izčrpavanja STA z namenom, da si jo podredi, vlada ne more podkrepiti z argumenti, uporablja argument moči. Pri tem Janeza Janša, Uroš Urbanija in UKOM grobo kršijo zakonsko obveznost, po katerem bi morali letos zagotoviti financiranje STA v skladu s poslovnim načrtom za leto 2021.

Usoda STA že nekaj časa visi na nitki. Vladnega političnega discipliniranja in ustrahovanja pa so  deležni tudi drugi vladi nenaklonjeni medij. Okrnjena je avtonomija javne RTV Slovenija, osrednji dnevniki Delo, Dnevnik, Večer ter tednik Mladina, kot tudi številne radijske postaje posebnega pomena, med njimi Radio Študent in Koroški Radio Slovenj Gradec pa na razpisu ministrstva za kulturo niso dobili nujno potrebnih sredstev za svoje delovanje. 

Svoboda medijev je nujni pogoj za vsako demokratično družbo, saj sooblikujejo politično kulturo in vzpostavljajo informirano, obveščeno in ozaveščeno javnost. STA kot agencijski servis opravlja temeljno družbeno poslanstvo v javnem interesu, njen obstoj zato ne sme biti ogrožen in mora biti stabilno financirana. V Levici odločno vztrajamo, da je potrebno proračunsko financiranje javne službe STA vzpostaviti nazaj v skladu z danes na KNJF sprejetima sklepoma:

  1.   Komisija za nadzor javnih financ poziva Vlado Republike Slovenije, da v roku 3 dni zagotovi financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA, iz sredstev državnega proračuna na podlagi Poslovnega načrta STA, iz sredstev državnega proračuna na podlagi 66. člena Zakona o interventnih ukrepih  za pomoč pri omilitvi  posledic drugegavala epidemije  COVID-19 (UL RS štev. 203, 30.12. 2020) in o tem poroča komisiji v roku 7 dni.
  2.     Komisija za nadzor javnih financ poziva vlado, da kot ustanovitelj izpolni svojo dolžnost in zagotovi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter zakonsko predpisano financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe.
Deli.