Donald Trump na koncu mandata mešetari z narodi tretjega sveta

Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjih izdihljajih svojega mandata priznal maroško aneksijo Zahodne Sahare, ki že skoraj pol stoletja vojaško okupira to ozemlje. Zahodna Sahara in tamkajšnje ljudstvo Sahravijcev so tako postali kolateralna žrtev proizraelske politike ZDA. Trump je namreč Sahravijce žrtvoval, da bi spodbudil Maroko k priznanju Izraela. Priznanje maroške suverenosti nad bivšo špansko kolonijo je v nasprotju tako z načelom samoodločbe sahravijskega naroda kot z vrsto resolucij Združenih narodov.

Zahodna Sahara je bivša španska kolonija na obali Atlantika. Leta 1975 si jo je pripojil Maroko, ki nadzoruje približno 80 % ozemlja, vključno s strateškimi fosfatnimi nahajališči in ribolovnimi vodami, medtem ko preostanek drži v rokah fronta Polisario, osvobodilno gibanje Sahravijcev. Uradno stališče Maroka je, da je Zahodna Sahara sestavni del države, v nasprotju s konvencijami OZN, ki Saharcem priznava pravico do samoodločbe. Fronta Polisario se je s podporo Alžirije in nekaterih drugih držav tretjega sveta med letoma 1975 in 1991 borila za osamosvojitev, vojna pa se je septembra 1991 pod okriljem OZN končala. Maroko je odtlej v letih okupacije Sahare s politikami kolonizacije popolnoma spremenil etnično sliko ozemlja.
V Levici protestiramo proti kolonizaciji Zahodne Sahare in barantanju s tujo zemljo na račun lokalnega prebivalstva. Spomnimo, da smo bili tudi Slovenci v preteklosti žrtve takih diplomatskih manevrov velikih sil, posledica pa je bilo trpljenje mnogih Slovencev in Hrvatov pod fašističnim in genocidnim režimom, ki je vladal Italiji pred in med drugo svetovno vojno.

En svet, en boj!

Deli.