Delavci v trgovinah znova enotno za proste nedelje brez izjem

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je kljub oviranju zbiranja podpisov s strani nekaterih največjih trgovoskih verig v manj kot tednu dni zbral 5.830 podpisov zaposlenih v trgovinah za zaprtje trgovin v nedeljo brez dodatnih izjem, tako kot je bilo dogovorjeno 15. 7. na Odboru za delo v Državnem zboru. Odločno so zavrnili poizkuse, ki bi trgovine obdržale odprte 10 nedelj na leto, v preostalih nedeljah pa bi lahko izkoristili študente in upokojence, kot to z amandmaji predlaga SMC. Pri tem pa so se jim danes pridružili še v Sindikatu upokojencev Slovenije ter v Sindikatu Mladi plus. V Levici pozdravljamo enotnost zaposlenih v trgovini ter študentov in upokojencev. Napovedujemo, da bomo vztrajali pri pravični in dogovorjeni rešitvi, ki v skladu z željo ljudi in potrebami delavcev končno zapira trgovine v nedeljo in na dela proste dneve. 

Naj se upošteva dogovorjeno, brez nepotrebnih izjem, ki jih zahteva kapital!

V Levici smo pred poletjem že uspeli oblikovati politično voljo za zaprtje trgovin ob nedeljah. S poslanskimi skupinami LMŠ, SD, SAB, Desus in NSi smo že 15. 7. uskladili in potrdili rešitev, po kateri bo delavcem v trgovini, ob nedeljah in dela prostih dnevih zagotovljena pravica do počitka. Sprejeli smo amandma, ki je poleg predlaganih izjem določal, da so lahko manjše trgovine odprte, če delo opravlja podjetnik oziroma poslovodja trgovine, brez izkoriščanja delavcev.

Prebivalci Slovenije delavcem v trgovini privoščijo prosto nedeljo

Predlog uživa praktično plebiscitarno podporo tudi med prebivalstvom, ki je že leta 2003, torej pred sedemnajstimi leti odločilo, naj se trgovine v nedeljo zaprejo. Novejše javnomnenjske raziskave beležijo porast podpore za zaprtje trgovin v nedeljo. Raziskava javnega mnenja, ki jo je za Vlado RS oktobra 2017 opravilo raziskovalno podjetje Ninamedia, je pokazala, da 80,5 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. Podobna raziskava, ki jo je junija 2020 naročila časopisna družba Dnevnik, pa je pokazala, da nedeljsko zaprtje trgovin podpira kar 87 % vprašanih.

Delavci vseh panog solidarno podpirajo zaprtje trgovin v nedeljo

Po nedavni raziskavi kar 98 % vprašanih delavcev in delavk, zaposlenih v trgovini in povezanih dejavnostih, podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. V skladu s tem je bilo v Državni zbor poslanih 37 pisem podpore, velika večina s strani  delavk in delavcev v trgovinah, ki so razkrili, kaj pomeni delo v nedeljo in kako negativno vpliva na družinsko in socialno življenje. Med pismi podpore so tudi pisma sindikatov netrgovinskih dejavnosti, ki solidarno podpirajo prizadevanja delavcev v trgovini. Skupaj z delavkami in delavci, ki jim s tem zakonom zagotavljamo proste nedelje, stojijo tudi delavci v gostinstvu in turizmu, gasilci, kulturni delavci, delavci v industriji ter delavci v javnem sektorju – medicinske sestre, zdravniki in drugo zdravstveno osebje, učitelj in učiteljice, policisti in policistke, zaposleni v domovih za starejše občane in v drugih zavodih.

Dovolj izkoriščanja študentov in upokojencev za dobičke velikih trgovcev!

Tudi v Levici odločno nasprotujemo rešitvi, po kateri bi bilo trgovcem v nedeljo in na dela proste dni dovoljeno izkoriščanje študentov in upokojencev. Upokojencem je treba zagotoviti dostojne pokojnine, ne pa nedeljskega dela! Ne bomo pristali na to, da se z urno postavko, ki je nižja od minimalne plače,  izkorišča ljudi, ki so celo življenje delali, rešuje dobičke trgovcev. Dijaki in študentje pa potrebujejo dostojne štipendije in cenovno dostopna najemna stanovanja, ne pa nedeljskega dela. Ta predlog pomeni zlorabo in izkoriščanje upokojencev in študentov kot poceni in prekarne delovne sile za poslovne interese lastnikov trgovin.

Trgovine morajo biti ob nedeljah zaprte in proste za vse delavce, ne glede na vrsto pogodbe po kateri delajo. Današnje sporočilo Sindikata upokojencev Slovenije ter v Sindikata Mladi plus je bilo jasno: delavci so solidarni in enotni, med njimi ne smemo delati razlik.

Deli.