Zaposleni v trgovinah bodo končno imeli proste nedelje

Pravkar je Državni zbor s 72 glasovi za in 13 glasovi proti potrdil predlog Levice, da se trgovine v nedeljo in na dela proste dni zaprejo, zaposleni pa pridobijo zagotovljen dela prost dan. Po 17-ih letih in številnih poskusih zapiranja trgovin, pritiska velikih trgovskih verig in lobiranja kapitala nam je končno uspelo udejanjiti voljo ljudstva in dolgoletno željo vseh zaposlenih v trgovini. Delavke in delavci, ki dobesedno pregorevajo v trgovinah, so končno pridobili zagotovljen dela prost dan, ki ga lahko preživijo kakor želijo. Ta zmaga ne bi bila mogoča brez sodelovanja Sindikata delavcev trgovine Slovenije, posameznih sindikatov na ravni trgovin in bojevitih delavcev in delavk, ki so svojo pravico do prostega dne goreče zagovarjali v Državnem zboru in v javnosti!

To je zmaga vseh, ne le zaposlenih v trgovini

Delavci vseh panog so solidarno podprli zaprtje trgovin v nedeljo. Med mnogimi pismi podpore, ki so bila poslana v Državni zbor, so bila tudi pisma sindikatov netrgovinskih dejavnosti, ki so solidarno podprli pravico delavk in delavcev do proste nedelje. Skupaj z delavkami in delavci, ki jim s tem zakonom zagotavljamo proste nedelje, stojijo tudi delavci v gostinstvu in turizmu, gasilci, kulturni delavci, delavci v industriji ter delavci v javnem sektorju – medicinske sestre, zdravniki in drugo zdravstveno osebje, učitelj in učiteljice, policisti in policistke, zaposleni v domovih za starejše občane in v drugih zavodih. Konec konec za njimi stojijo praktično vsi prebivalci Slovenije, ki so se že leta 2003 odločili naj se trgovine v nedeljo zaprejo. To potrjujejo tudi najnovejše javnomnenjske raziskave, ki beležijo porast podpore za zaprtje trgovin v nedeljo. Raziskava javnega mnenja, ki jo je za Vlado RS oktobra 2017 opravilo raziskovalno podjetje Ninamedia, je pokazala, da 80,5 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. Podobna raziskava, ki jo je junija 2020 naročila časopisna družba Dnevnik, pa je pokazala, da nedeljsko zaprtje trgovin podpira kar 87 % vprašanih.

Kapital ni rekel zadnje besede

Trgovinska zbornica, ki je v postopku obravnave preko poslanske skupine SMC poskušala ta zakon zaustaviti, je že napovedala ustavno presojo danes sprejetemu zakonu. Uspeli so tudi z amandmajem, ki v nedeljo v manjših trgovinah dovoljuje delo študentov in upokojencev in s tem namenoma navrtali luknjo, ki povečuje možnosti za uspeh kapitala na ustavnem sodišču.

V Levici napovedujemo, da bomo v primeru, da ustavno sodišče zakon ali dele zakona razglasi za protiustavne, v zakonodajno proceduro nemudoma vložili ustrezne popravke in ta dosežek branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Zadnjo besedo ima vendarle ljudstvo.

Deli.