Vladna odprava prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah je sol na rano 30 tisoč delavcev in delavk

Vlada je pravkar odpravila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah, ki je bila uvedena po izbruhu epidemije koronavirusa. Vladajoča politika je s tem še enkrat znova pokazala, da je po eni strani zmožna 17 let zavlačevati z na referendumu izraženo voljo ljudstva – na drugi strani pa potrebuje vsega dva tedna, da popolnoma na glavo postavi svoje lastne javno izrečene besede in obljube. 

Spomnimo, da bi lahko bile trgovine ob nedeljah zaprte že od avgusta dalje, v skladu s prvotnim predlogom Levice, ki mu je bila obljubljena podpora absolutne večine poslancev. To se ni zgodilo, ampak je bilo odločanje prestavljeno na jesen – po zaslugi škodljivega amandmaja, pod katerega se je podpisala mešana skupina poslancev na čelu z SMC, SAB in SDS.

Vlada pa je pravkar dodala sol na rano in odstranila zadnjo oviro, ki je preprečevala trgovinam, da prodajalke in ostale zaposlene pošljejo čez poletje delat tudi ob nedeljah. Če k temu dodamo vsebino škodljivega potrjenega amandmaja, ki na stežaj odpira vrata za izigravanje prepovedi in še večjo prekarizacijo panoge, je jasno, da ima kljub lepim besedam večina poslancev še vedno več posluha za veletrgovski kapital, kot pa za križe in težave prodajalk.

V Levici obljubljamo, da bomo na jesen vpregli vse moči v to, da spravimo zakonodajni predlog nazaj na prvotne tirnice in preprečimo izgravanje referendumske volje prebivalcev na ramenih zaposlenih v panogi.

Luka Mesec: “Čeprav so takorekoč vse politične stranke še pred par tedni govorile, da so za zaprtje trgovin ob nedeljah, so v zadnjih dveh tednih pokazale svoj pravi obraz. Najprej so glasovi SMC, SAB in SDS preprečili, da bi bil zakon o zaprtju trgovin ob nedeljah sprejet še pred poletjem, danes pa so za povrh vladne stranke preklicale še odlok, po katerem zaposlenim v trgovini vsaj ob korona krizi ni bilo treba delati ob nedeljah. To je sol na rano vsaj med 30.000 delavkam in delavcem. V Levici bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da v jeseni preprečimo nadaljnje izigravanje, ki se vleče že 17 let. Ob takih potezah se ne gre čuditi, zakaj ljudje politiki ne zaupajo.” 

Deli.