Minister Tonin sistematično skriva podatke in krši poslovnik za svoj 780-milijonski orožarski projekt

Potem ko je Levica vložila predlog za posvetovalni referendum z namenom, da se o 780-milijonski nabavi orožja opravi javna razprava, odločitev pa sprejme ljudstvo, je predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin v odzivu zatrjeval, da se veseli javne razprave. A že naslednji dan je NSi vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo z jasnim ciljem, da bi bila obravnava zakona čim prej, javne razprave pa čim manj. Zakon, ki bi moral po rednem postopku in parlamentarni praksi priti v obravnavo meseca oktobra, bo tako obravnavan že ta teden, v četrtek 3. septembra. Cilj tega podlega in premišljenega manevra je jasen: preprečiti javno razpravo ter čim prej zagotoviti nakup orožja stran od oči javnosti. 

Takemu nedemokratičnemu in netransparentnemu postopanju ministra Tonina, Vlade RS in NSi v Levici ostro nasprotujemo. Ob tem opozarjamo, da se s hitenjem in sprejemanjem zakona povečuje možnost korupcije, netransparentnosti, preplačil in novih kraj javnega denarja, za kar bodo neposredno odgovorni vpleteni. Prav tako smo prepričani, da ima javnost pravico biti obveščena in seznanjena preko javne razprave o tako veliki investiciji ter o njej tudi neposredno odločati na posvetovalnem referendumu. 780 milijonov, ki jih minister Tonin namerava porabiti za nabave orožja, ne bo prispevalo k ustvarjanju novih delovnih mest; ne bo omogočilo novih investicij ali infrastrukturnih projektov. Ta denar, ki je nujno potreben za razvoj države, bo za vedno izgubljen.

Toninovo skrivanje podatkov o nakupu orožja, kršenje poslovnika in onemogočanje dela opoziciji

Prav tako minister Tonin sistematično in namerno ovira delo poslancev s tem, da jim onemogoča pridobivanje podatkov o delu svojega resorja. V Levici smo od preklica epidemije na ministra naslovili 23 pisnih vprašanj. V maju in juniju je na 10 odgovoril z zamudo tudi do 28 dni čez poslovniški rok. Še hujše pa je stanje postalo, ko smo pričeli nasprotovati zakonu o nepotrebnih nabavah vojaške opreme. V juliju postavljena vprašanja, ki se po večini nanašajo prav na 780-milijonski orožarski nakup, so še danes neodgovorjena, rok je prekoračen od 40 do 54 dni. 

Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je že v začetku avgusta na to opozoril državnega sekretarja dr. Gorenaka, ki je ministra Tonina v elektronskem sporočilu 18. 8. 2020 pozval, naj nemudoma odgovori na vprašanja in spoštuje poslovnik. A kljub temu minister odgovorov še vedno ni podal. Gre za namerno skrivanje podatkov in informacij pred opozicijskimi poslanci – poslanska vprašanja so namreč eno ključnih orodij pridobivanja informacij in nadzora nad delom vlade. Zato smo danes o kršitvah ministra Tonina seznanili še predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča.

Levica zahteva od NSi umik obravnave zakona in začetek javne razprave o nabavi orožja 

V Levici smo danes podali tudi predlog, da se obravnavo Predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 umakne z dnevnega reda četrtkove seje Odbora za obrambo in s tem omogoči širšo javno razpravo o investiciji v orožje. Če gre ministru Toninu in njegovi NSi res za demokratične postopke in odprtost, bosta v imenu javne razprave in možnosti široke informiranosti o zakonu v četrtek predlog Levice podprla. Sicer se bo zgolj še enkrat pokazalo, da jim ni mar za demokratične postopke in da so zanje interesi in mnenja ljudstva zgolj ovira pri sprejetju zakonske podlage za nesmiselne nakupe in možnosti provizij pri nabavi orožja.

Matej T. Vatovec: “Minister Tonin ni noben demokrat. Očitno se boji javne razprave in očitno pred poslanci skriva informacije o svojem delu. Če bi bil minister Tonin demokrat, bi na poslanska vprašanja odgovarjal, 780-milijonskemu orožarskemu zakonu pa pustil, da gre po svoji običajni parlamentarni poti, ki omogoča javno razpravo, ne pa da hiti in dela vse možno, da javne razprave ne bi bilo, in s tem odpira vrata nesmislu in korupcijskim tveganjem.”

Deli.