Minister Tonin kupuje bi še več nevoznih Oshkoshev

Sloveniji so ZDA pred časom prodale za več kot 40 milijonov evrov vozil Oshkosh JLTV, ki bi morala biti v brezhibnem stanju. Dejansko so oklepniki tehnično neizpravni, v okvari in praktično v nevoznem stanju. Nepravilno zvezani kabli, manjkajoča oprema, poškodovana protibalistična stekla in strgani jermeni pač niso male praske, ki bi nastale med prevozom. Kar pet od osmih naključno izbranih vozil ne bi prestalo niti registracije, kar pomeni, da niso primerna niti za vožnjo po slovenskih cestah, kaj šele za moderna bojišča, kamor jih je tako željan pošiljati minister Tonin!
Ministrstvo se izgovarja, da bo proizvajalec popravil škodo. Vendar afera z nevoznimi oklepniki Mateju Toninu ni preprečila, da ne bi nemudoma po razkritju afere naročil še za 45,5 milijona evrov vozil od istega ponudnika. In to povrh naslednjih 62 oklepnikov, ki jih namerava ministrstvo kupiti v naslednjih petih letih. Takšen odnos dokazuje, da je Mateju Toninu popolnoma vseeno, kaj se zgodi s stotinami milijonov evrov, ki jih meče za oboroževanje namesto za bolnišnice in šole. Važen mu je zgolj fototermin.
Danes ob 19h se nadaljuje nujna seja, na kateri zahtevamo, da se prekine slepo nabavljanje vojaške opreme in desetletja trajajoča zgodovina spotikanja iz vojaške afere v vojaško afero. Prebivalci in prebivalke Slovenije ne bomo imeli nobenih koristi od tega, da naši vojaki patruljirajo na oddaljenih pogoriščih vojaških spopadov, ki jih puščajo za sabo naši “zavezniki” v NATO paktu. Prebivalci in prebivalke Slovenije ne potrebujemo oklepnikov, ampak zdravniške preglede, ki jih bomo dočakali prej kot po letu in pol čakalne vrste. In ki bodo potekali v okviru brezplačnega in dostopnega zdravstva, ki ga hoče kos za kosom privatizirati taista Toninova NSi!
Deli.