O Toninovem sklicevanju na novorojenčke in gorske ponesrečence

Obrambni minister Matej Tonin je v odzivih na pobudo Levice za referendum o 780-milijonskem nakupu orožja ponovno poudaril, da bo nakup “med drugim zagotavljal” tudi “prevoze novorojenčkov” in “poškodovanih v gorah”. Ponovimo, zakaj gre pri tem odgovoru za cinično norčevanje iz nas vseh:

1️⃣ 408 milijonov evrov je rezerviranih samo za nakup štiri- in osemkolesnih oklepnikov. Da njihova uporaba ni možna v gorskem reševanju, pove že zdrava pamet, prav tako pa tudi, da se z njimi ne vozi ponesrečencev (razen vojakov na bojišču), kaj šele novorojenčkov.

2️⃣ 128 milijonov evrov je namenjenih za investicije v letalstvo. Največ za nakup dveh helikopterjev in transportnega letala. Morda bi nas na prvo žogo še lahko naplahtali, da se bo s helikopterjema vozilo ponesrečence, reševalo v gorah in prevažalo dojenčke v inkubatorjih. A tudi to se ne bo. Gre za namenska helikopterja za prevoz specialnih sil. Za uporabo na kriznih območjih morata biti helikopterja, za razliko od sedanje flote SV, bolje oborožena, zmogljivejša, predvsem pa bolje oklepljena. Torej težja in predvsem dražja. Za prevoz novorojenčkov in ponesrečencev ter reševanje v gorah sta kot prvo neprimerna, kot drugo draga, kot tretje pa se Toninova stranka NSi tako ali tako že lep čas prizadeva za privatizacijo izvajanja helikopterske pomoči.

3️⃣ Pričakujemo lahko, da se bo novo transportno letalo uporabljalo za iste potrebe, kot trenutno transportno letalo SV. Po besedah ministra Tonina je to v zadnjih petih letih »dve tretjini naleta porabilo za opravljanje prevoza potnikov in tovora za potrebe enot Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah, preostanek pa za lastno usposabljanje, prelete na servise v tujino, prevoze delegacij in zračno evakuacijo.« Nič za prevoze dojenčkov, nič za naravne nesreče, nič za gorsko reševanje in le v neznatnem delu za podporo drugih državnih organov. Letalo je namensko – za operacije NATO pakta.

4️⃣ Preostali denar se bo porabil za protioklepne in protiletalske rakete, minomete, mitraljeze, bombe puške, itd. O uporabnosti vsega tega za novorojenčke in ponesrečence v gorah je škoda izgubljati besed. Dvonamenskost ni nič drugega, kot brezsramna laž.

?‍? V odsotnosti kakršnihkoli vojaške ogroženosti so orožarski nakupi namenjeni kovanju dobičkov vojaškoindustrijskih kompleksov centralnih držav NATO pakta in za opremljanje naše vojske za sodelovanje v ekspedicijskih korpusih v tretjem svetu. Ne gre za varnost družbe, ampak za varnost dobičkov in privilegijev smetane orožarjev, politikov in birokratov NATO pakta.

Ne gre za varnost dojenčkov in pohodnikov, gre za varnost imperializma, kot ga poznamo.

Deli.