Minister Tonin bi zapravljal za do danes več kot dvakrat dražje oklepnike!

V sredo bo državnozborski Odbor za zunanjo politiko obravnaval predlog zakona o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), na podlagi katerega bo vlada Janeza Janše zapravila 412 milijonov evrov za 45 oklepnikov Boxer. Gre za daleč največji nakup orožja v zgodovini Slovenije, pri čemer se ti oklepniki sploh ne kupujejo za obrambo države. Kupujejo se skoraj izključno za sodelovanje v operacijah NATO pakta in za delovanje čim dlje od ozemlja Republike Slovenije. Ambicije Slovenske politike so, da se vključi v operacije visoke intenzivnosti in pomaga v prvih bojnih linijah uveljavljati ameriške, britanske, francoske in druge imperialistične interese v državah svetovne periferije. V Levici bomo izkoristili vse možnosti, da do tega nepotrebnega orožarskega posla ne pride.

Posel že od samega začetka teče po ustaljenem scenariju nabave orožja, netransparentno in z vrtoglavo rastjo cene. Nakupu Boxerjev je začela načrtovati Cerarjeva vlada. Ta je leta 2017 nakup ocenila na 207 milijonov evrov za 56 vozil. Potem je nameravala na praktično zadnji dan svojega obstoja na nujni seji državnozborskega Odbora za zunanjo politiko spraviti skozi pobudo za sklenitev sporazuma, na podlagi katerega bi kupili 48 oklepnikov za 306 milijonov. Pobudo za sklenitev sporazuma smo takrat s pogojevanjem podpore mandatarstvu Marjana Šarca preprečili v Levici. Šarčeva vlada je nato ugotovila, da je bilo na tem poslu precej nepravilnosti, cena pa je bila v resnici okoli 350 milijonov evrov za 48 vozil.

Potem pa je na oblast prišla vlada Janeza Janše. Pod ministrovanjem Mateja Tonina je cena posla zrasla na 412 milijonov evrov za samo 45 oklepnikov (tj. za 245 % glede na izhodiščne ocene iz leta 2017, oziroma za 145 % glede na leto 2018). Vse skupaj se je sprejemalo netransparentno. V nekaj dneh v začetku novembra sta vlada in vladajoča koalicija uspeli na Odboru za zunanjo politiko tokrat končno dobiti zeleno luč za sklenitev sporazuma z organizacijo za skupno oboroževanje. Postopek je tekel zelo hitro, ker naj bi bilo za vzpostavljanje ključnih zmogljivosti Slovenske vojske nujno, da se sporazum ratificira še pred koncem leta 2021. Zakaj naj bi bilo to nujno, ni bilo nikoli pojasnjeno.

Za 412 milijonov evrov bi lahko zgradili dve infekcijski kliniki. Lahko bi zgradili nekaj tisoč javnih najemnih stanovanj. A kupili bomo 45 oklepnikov. Ne zato, ker jih res potrebujemo, ampak zato ker želi Tonin zapečatiti tri četrt milijardne orožarske posle še preden ga z oblasti odnesejo volitve in vlada, ki bi ta denar raje investirala za potrebe ljudi in ne za potrebe Natovega orožarsko industrijskega kompleksa. Zato hoče vladajoča koalicija zakon o ratifikaciji sporazuma o nakupi 45 Boxerjev za 412 milijonov že v sredo spraviti čez Odbor za zunanjo politiko, prihodnji teden pa ga potrditi na seji Državnega zbora.

V Levici bomo naredili vse, da preprečimo sklenitev tega največjega in nepotrebnega orožarskega posla v zgodovini Slovenije.

 

Deli.