Violeta Tomič na ustanovitvenem kongresu

Spoštovani tovariši,dragi prijatelji!

Danes je zgodovinski dan.V tej dvorani z bogato zgodovino prvič po osamosvojitvi razglašamo ustanovitev ZDRUŽENE LEVICE.

Zadnjih 20 let smo priča sistematičnemu rušenju socialne države,razmahu korupcije ,uničenju gospodarstva in posledični izgubi delovnih mest.

Po drugi strani nam politika nalaga še večje zategovanje pasu,svojo oblast pa utrjuje z nenehnimi ideološkimi razkoli med prebivalstvom,saj je vladati neenotnemu ljudstvu,ki ves čas išče krivce za nastalo situacijo med ideološkimi nasprotniki mnogo lažje.

Druga strategija vladanja je vsiljevanje prepričanja,da je vsa politika slaba in da politike najbolj kaznujemo s tem,da ne gremo na volitve. Toda zavedati se moramo,da jim s tem dajemo proste roke,da z nami počnejo kar se jim zljubi,predvsem da skrbijo za lastno korist.

In tretja strategija je sistematično blatenje vsega ,kar so bile pridobitve socializma.Tako se danes malokdo s ponosom upa izreči besedo socializem.In tudi zato se vse stranke,ki se predstavljajo kot leve nagibajo na desno.

Večkrat nas sprašujejo,v čem bomo drugačni od obstoječe elite,ki si je nadela ime “leva”? Odgovor je preprost.Po tem,da mi nismo in ne želimo biti elita,ampak predstavniki ljudstva,ki bomo zastopali interese tega ljudstva,ne pa interesov kapitala. Ne bomo dovolili,da bi nas ločevali na fizične delavce,zdravstvene delavce,prosvetne delavce,kulturnike….vsi mi,ki moramo za lastno preživetje prodajati svojo delovno silo,smo delavci. In vsi,brez izjeme si želimo edino,da bi lahko dostojno opravljali svoje delo,za katerega bi morali dobivati dostojno plačilo.To je osnovna pravica vsakega človeka! Delavski razred pa niso le zaposleni,pač pa tudi prekerci,brezposelni,migranti,podjetniki,s.p.ji….kakor tudi študentje im dijaki,ki so bodoči delavci,ter upokojenci-bivši delavci. Vsi mi smo podrejeni razred in naših interesov ne zagovarja nihče.Zato smo se odločili,da vzamemo stvari v svoje roke in si izborimo drugačno,boljšo in pravičnejšo Evropo!

Z vstopom v Evropsko unijo smo upali,da smo sprejeti v enakopravno članstvo Evropskih držav,ki bomo skupaj z medsebojno pomočjo rasle.Danes pa smo priča dvotirnemu razvoju ki nas,periferne države obsoja na izčrpanje in propad. Srednji razred,največja pridobitev 20.stol.se topi in zopet postaja brezpravni proletariat.Ljudje so na ulicah,ker nimajo več česa izgubiti.

Ne smemo pozabiti niti na naraščajoče pojave fašizma,ki ga elite pozdravljajo in podpirajo. Ob prehranski kontroli in brezdušnemu uničevanju okolja smo žrtve globalnega genocida.

Takšne Evrope nočemo! Zato danes vstopamo v stranko Evropske Levice,ki združuje vse napredne sile. Najmočnejše med njimi se povezujejo v koalicije tako,kot bomo mi DSD,IDS in TRS storili danes.Take koalicije so grška Siriza,nemška Die Linke,francoska Front de Gauche in španska Združena levica.

Skupaj bomo ustvarili silo,ki si bo prizadevala za radikalno spremembo razmerij moči v Evropi. Od kapitala k delu. Bodočnost Evrope je socializem ali pa bomo potonili v barbarstvo. Zgradili bomo Evropo ljudi,ne pa kapitala!

Deli.