Veleposlanik iz vrst NSi cenzurira “neslovensko” umetnost

Danes v medijih odmeva novica, da slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj iz vrst NSi skuša preprečiti sodelovanje Zdenke Badovinac in Moderne galerije z enim najbolj referenčnih svetovnih muzejev za sodobno umetnosti MAXXI v Rimu. Za slovenskega veleposlanika je namreč sporna in škandalozna razstava, ki nosi naziv “Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije”. Kot je zapisal v depeši, razstavi nasprotuje predvsem zato, ker je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in ker ne predstavlja dosežkov slovenske umetnosti. Veleposlanika so podprli tudi na ministrstvu za kulturo in zunanje zadeve, kjer pravijo, da načrtovane razstave ne podpirajo, ker je slabo umeljena in ne promovira slovenskih dosežkov in kulture.

Z depešo veleposlanika Tomaža Kunstlja se vladajoča politika ne vpleta le v program Moderne galerije, osrednje nacionalne institucije za moderno in sodobno umetnost, ki je razstavo predvidela tudi v svojem letnem načrtu, ampak posega tudi v program mednarodno priznanega muzeja MAXXI – Nacionalnega muzeja sodobne umetnosti 21. stoletja, ki je pobudnik in financer te razstave. Za sedanjo vlado je očitno prava umetnost le tista, ki služi ciljem in promociji slovenske vladajoče elite, zato skuša onemogočiti predstavljanje umetnosti, ki odpira neprijetna vprašanja. Slovenska politika zvesta Janezu Janši s to gesto ponovno dokazuje, da ne izbira sredstev pri uničevanju vsega, kar ji ni povšeči in da po njenem mnenju očitno nismo dorasli niti kritičnemu pogledu na lastno zgodovino niti demokratičnim načelom.

V Levici protestiramo proti vmešavanju veleposlaništva RS v Italiji, Ministrstva za kulturo in Ministrstva za zunanje zadeve v program nacionalne galerije druge države, program Moderne galerije in strokovno avtonomijo Zdenke Badovinac, ki je po mnenju tujih strokovnjakov, vključno svetovno priznanega umetniškega direktorja MAXXI-ja Hanruja, ena najbolj pomembnih oseb na področju sodobne umetnosti. S politikantskim in primitivnim nasprotovanjem Janševe garniture razstavi slovenskih umetnikov v enem izmed najvplivnejših središč moderne umetnosti se blati ugled ugled vrhunskih kulturnih delavcev in ustvarjalcev in nadaljuje sramotenje države v slogu nedavnih vladnih depeš, nad katerimi se je pred časom zgražala celotna demokratična Evropa. Neprimerno gesto veleposlanika Kunstlja, nevredno najvišjega državniškega ranga, razumemo kot vmešavanje vladajoče politike v strokovno kulturno-umetniško sfero, zato jo najostreje obsojamo.

Deli.