Odškodnina za TEŠ-6 ne bo poplačala storjene škode

Nadzorni svet HSE, ki ga je Janševa vlada imenovala pol leta nazaj in ga vodi član SDS, je po poročanju medijev sprejela predlog izvensodne poravnave z General Electric, lastnikom Alstoma, ki je gradil šesti blok TEŠ-a. General Electric mora Sloveniji plačati 260 milijonov evrov odškodnine za vse nepravilnosti pri projektu, namesto 360 milijonov, kolikor je bila nazadnje vredna tožba. S tem so novi lastniki Alstoma potrdili to, kar sicer vemo že zelo dolgo: da je bila celotna gradnja prestreljena z nepravilnostmi in korupcijo od začetka do konca, ki so jo s pozicij moči od začetka do konca omogočale stranke SD, SDS, NSi in DeSUS oziroma politiki, ki še danes škodljivimi politikami krojijo našo realnost. To so Matej Lahovnik, Borut Pahor in Janez Janša. A odškodnina nikakor ne bo poplačala niti finančne niti okoljske škode “zlatega dimnika” TEŠ 6.

Prva vlada Janeza Janše: Seme nepravilnosti in korupcije

Gradnjo novega šestega bloka termoelektrarne TEŠ-a je v času, ko se zaradi podnebne krize cel svet začenjal odmikati od umazane ogljične energije, je kot prioritetno opredelila prva Janševa vlada, ki je kot skupščina HSE potrdila Razvojni načrt Skupine HSE za obdobje 2006 – 2015 s pogledom do 2025. Februarja 2007 je ta ista vlada izločila TEŠ iz seznama zavezancev po Zakonu o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev. Od tu naprej vse investicije v TEŠ 6 niso bile več predmet javnih naročil, zaradi česar je cena investicije zrasla s prvotno ocenjenih 598,7 milijonov evrov na 1428,5 milijonov.
Vlada je sicer naložila Ministrstvu za finance, da v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo pridobi mnenje evropske komisije o tem, ali so proizvajalci električne energije, ki so v 100-odstotni državni lasti in nimajo konkurence na trgu, zavezanci po Zakonu o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev. Sklep nikoli ni bil izvršen, odgovornost za to pa nosita takratni minister za finance Andrej Bajuk iz NSi, takratni minister za gospodarstvo in sedanji minister za okolje Andrej Vizjak iz SDS ter takratni in trenutni predsednik vlade Ivan Janez Janša. Kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov in civilne družbe se vlada Janeza Janše ni niti malo zmenila za škodljive finančne in okoljske posledice projekta TEŠ 6.

Vlada Boruta Pahorja: Razrast nepravilnosti in korupcije

Glavno odgovornost za izvedbo projekta TEŠ 6 sicer nosi socialdemokratska vlada Boruta Pahorja med leti 2008 in 2011, v njej najbolj Franc Križanič, Matej Lahovnik in trenutni predsednik države Borut Pahor. Križanič, ki je bil v projekt vpleten že od samega začetka, kot član strokovne komisije leta 2006, pisec ene izmed študij, član nadzornega sveta HSE in končno kot minister, je bil obveščen o vseh nepravilnostih, a ni naredil nič, da bi projekt ustavil. Trenutni ključni svetovalec Janeza Janše Lahovnik je bil o vseh napakah na projektu obveščen s strani direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača, a tudi ni naredil nič, da bi projekt ustavil. Pahor pa je kot predsednik vlade sicer ustanovil Strateški svet za energetiko in s tem nakazal možnost, da bi s strokovnjaki na novo pregledali investicijo, a zaradi pritiska lobijev tega telesa ni sklical več kot eno leto. Ko ga je, so bile dokončno podpisane vse pogodbe in že vplačani prvi obroki.

Posledice in lekcije za naprej: TEŠ 6 ni izjema, ampak način delovanja stare politike

TEŠ 6 je začel poskusno obratovati leta 2015. V samo tem letu je TEŠ pridelal 459 milijonov evrov izgube, med leti 2016 in 2019 pa še slabih 160 milijonov evrov. Dodatne izgube so skrite tudi v bilancah Premogovnika Velenje, ki TEŠ-u dobavlja premog. General Electric bo Sloveniji zdaj plačal 260 milijonov evrov odškodnine. Sicer bi jih lahko iztržili še 100 milijonov več, a tudi to ne bi niti približno pokrilo finančne škode storjene s tem projektom. Ta bo na koncu neizmerna. Poleg že ustvarjenih izgub in izgubljenega investicijskega potenciala, bo zaradi povečane obdavčitve izpustov toplogrednih plinov na EU ravni nemogoče ustvarjati dobiček. Da ob tem niti ne omenjamo, da bo treba TEŠ-6 zapreti leta 2030, če hočemo izpolniti zaveze iz Pariškega podnebnega sporazuma.
 
Zgodbe o TEŠ 6 ne smemo pozabiti. Je šolski primer ugrabljene države in korupcije. Predvsem pa ne smemo pozabiti, da te iste stranke, ki so afero TEŠ 6 omogočale, svojega načina delovanja ne spreminjajo. V tem trenutku si vlada Janeza Janše prek t.i. demografskega sklada v celoti podreja upravljanje 8,6 milijard vredno državno premoženje, 5 milijard evropskega denarja, ki je na voljo za okrevanje in odpornost po krizi, za zaprtimi vrati deli po strankarskem ključu, medtem ko v energetiki brez družbenega konsenza snuje nove megalomanske projekte.

 

Deli.