Tatjana Greif ob 80-letnici AFŽ

Tatjana Greif s slovesnosti ob 80-letnici ustanovitve Antifašistične fronte žensk
Doletela me je velika čast – bila sem priča zgodovinskemu dogodku – svečane akademije ob 80. obletnici ustanovitve Antifašistične Fronte Žensk Jugoslavije, ki se je odvila 6. decembra v Kulturnem domu v Bosanskem Petrovcu, rojstnem kraju AFŽ.
V zimi 6. in 7. decembra 1942 so se v Bosanskem Petrovcu zbrale partizanke, žene in dekleta, združene v uporu proti fašizmu, boju za svobodo in enakopravnost. Začrtale so boj, ki so ga nadaljevale generacije naših babic in naših mater, in katerih dediščino smo dolžne nadaljevati predvsem dandanes, ko se novodobni fašizem ponovno dviga svojo grdo glavo.
Kot pravi slavnostna govorka Sonja Lokar – “Fašizem dlako menja, narave nikoli”, fašizem je vedno in vse bolj tu, le pojavne oblike se spreminjajo.
Zato smo se delegatke iz cele Jugoslavije v Bosanskem Petrovcu in konferenci v Bihaču zavezale nadaljevati pridobitve AFŽ, položile temelje novodobne platforme AFŽ, kjer bomo s skupnimi močmi solidarno delovale za boljšo, pravičnejšo in svobodnejšo bodočnost.
Srečanje je bilo čustveno, presunljivo, srčno. Ob partizanskih pesmih, pevskem zboru “Lira” iz Banja Luke, himni Hej Slovani … Beseda “bivša” je bila prepovedana, samo ena je dežela Jugoslavija.
Čaka nas še obilo dela, in prav to nam daje krila.
Smrt fašizmu, svoboda narodu!
Deli.