Obsodba omadeževanja spomenika v ljubljanskem Tacnu

V noči s 27. na 28. april 2021 je bil z rdečo barvo in žaljivimi napisi onečaščen spomenik v Tacnu, ki obeležuje prve partizanske strele na Slovenskem. Pod Šmarno goro v Ljubljani je namreč 22. julija 1941 Rašiška četa izvedla svojo prvo oboroženo akcijo. Ta dan je bil zato razglašen za dan vstaje slovenskega naroda, slovenski republiški praznik v nekdanji Jugoslaviji.

Gre za še enega v dolgi vrsti poskusov omadeževanja zgodovine, na katero smo prebivalci in prebivalke Slovenije upravičeno ponosni.

Slovenski (in jugoslovanski) partizani so se skupaj z odporniškimi gibanji širom Evrope borili prav za osvoboditev slovenskega naroda izpod okupatorskih sil. Brez žrtev hrabrih borcev in bork za narodno osvoboditev in socialno revolucijo bi bil razplet druge svetovne vojne verjetno bistveno drugačen; nadaljnja slovenska prisotnost na tem ozemlju pa pod velikim vprašajem.

Skrunitev spomenika je del širših poskusov izkrivljanja zgodovinskih resnic ter enačenja slovenskega odporniškega in revolucionarnega gibanja s tistimi, proti katerim se je to gibanje borilo: nacisti in fašisti. Takšne poskuse že več kot leto dni izvaja tudi vlada Janeza Janše s tem, ko to gibanje poskuša ločiti na “prave” tigrovce in “neprave” partizane – zato nas dejstvo, da se žaljive izjave o slovenski zgodovini prenašajo tudi v groba dejanja vandalizma, pravzaprav ne sme čuditi.

A ob takšnih poskusih ne smemo ostati tiho! V Levici zato ostro obsojamo vandalizem in zgodovinski revizionizem, ki se je pojavil prav v noči s praznika dneva upora proti okupatorju, in napovedujemo tudi nadaljnjo borbo proti vsakršnim novim zametkom fašizma v naši družbi.

Deli.