Levica Zasavje: Pomagajmo kulturnemu društvu Svoboda Trbovlje

Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, ki upravlja s trboveljskim Domom svobode, centrom ljubiteljske kulture v zasavski regiji, se je v času širjenja virusa znašlo v finančnem krču. Preživetje društvenih dejavnosti in vzdrževanje prireditvene infrastrukture v Domu svobode si društvo zagotavlja s tržno dejavnostjo, oddajo prostorov in vstopninami. Zaradi vladne prepovedi organizacije javnih prireditev in nezagotavljanja interventnih sredstev za ta del kulturnega sektorja so bili prihodnki društva v času virusa nični, redni stroški pa so se seštevali v dolg do trboveljskega komunalnega podjetja v višini 17.000 evrov. V Levici hitimo kulturnikom na pomoč.

V prostorih trboveljskega Doma svobode domujejo najbolj plodni ljubiteljski kulturni ustvarjalci v Trbovljah: Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, izpostava Knjižnice Toneta Seliškarja, glasbeni skupini Hiša in Grable. Gledališka dvorana pa služi kot podaljšek izobraževalnega prostora vsem trboveljskim osnovnim šolam in Glasbeni šoli Trbovlje. Dom svobode se bliža praznovanju stote obletnice neprekinjenega dela.

Kulturno društvo Svoboda Trbovlje dolguje glavnino koronskega dolga trboveljskemu komunalnemu podjetju. Čeprav pogovori med društvom in vodstvom Komunale potekajo, društveni prošnji za odpis ali zmanjšanje dolga podjetje ni naklonjeno, zato članice in člani društva iščejo nove načine za preživetje kulturne dejavnosti in gradnje skupnosti. V Levici v času krize vztrajno ponavljamo, kako pomembno je preživetje kulturnega in izobraževalnega sektorja za preživetje celotne družbe in drugih gospodarskih panog, zato aktivisti zasavske Levice pozdravljamo trud kulturnikov in prihajamo Svobodi na pomoč.

Dom svobode, ki se bliža 100-letnici svojega obstoja je v tem času igral ključno vlogo v razvoju zasavske kulture in družbe. Njegova zgodba je tesno povezana z zgodovinskimi uspehi delavskih gibanj v Trbovljah, njena kulturna in izobraževalna dejavnost je v tem času vzgojila ključna imena zasavske kulture, ki žanjejo uspehe doma in po svetu. In najbolj pomembno, trenutna ekipa ustvarjalcev, ki s svojimi projekti domuje v Domu svobode je mlada, nadobudna, z drznimi načrti in smelo vizijo razvoja društva in kulture v regiji.

»V Levici ne bomo dovolili, da ta kulturni in družbeni kapital usahne zaradi neučinkovitih trenutne vlade v naslavljanju koronskih izzivov ali da je tako pomemben družbeni in kulturni projekt kot je Dom svobode odvisen od zbiranja prostovoljnih prispevkov občank in občanov. Z društvom bomo sodelovali, dokler državna ali lokalna oblast ne odgovorita na trenutni izziv ter Svobodi in drugim organizacijam ljubiteljske kulture ne ponudi krovne rešitve za izhod iz krize!« pojasni namero lokalnega odbora Levice njen koordinator in zasavski poslanec Primož Siter. »Sploh, ker je prireditveni sektor v koronakrizi potegnil najkrajšo, zasavska regija pa tudi.«

Referendum za vodo tudi #zasvobodo

Ob prihajajočem referendumu proti spremembam Zakona o vodah je Levica mesta v volilnih odborih, ki na voliščih sicer pripadajo članom političnim strank, odtopila članicam in članom KD Svoboda, da bodo ti z zasluženim honorarjem na referendumski dan lahko prispevali v fond za poplačilo dolga. Levica je Svobodi ponudila zasedbo vseh 22 mest, ki ji pripadajo v novem volilnem okraju Trbovlje-Hrastnik.

Pobuda poslanca Siterja ministrstvu za kulturo

Zasavski poslanec Primož Siter je ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval, da Kulturnemu društvu Svoboda Trbovlje zagotovi sredstva za poplačilo dolga, sorodne organizacije ljubiteljske kulture pa informira o načinih za zagotovitev sredstev za premagovanje finančnih krčev zaradi prepovedi opravljanja prireditvene dejavnosti. »V težavah se namreč ni znašla samo Svoboda,« razloži Siter. »Zato ministrstvo pozivam tudi, da se reševanja finančnih stisk organizacij ljubiteljske kulture loti sistemsko in o rešitvah tudi jasno obvesti javnost.«

Svobodi lahko z denarnim prispevkom pomagate tudi sami

Podatki za donacijo:
KULTURNO DRUŠTVO SVOBODA TRBOVLJE
Trg Franca Fakina 4, 1420 Trbovlje
IBAN: SI56 6100 0001 3465 402
Namen: Donacija za Svobodo
Koda namena: CHAR

🎭 SVOBODA ZA SVOBODO! 🎭

Deli.