Svetovni dan varstva okolja

V sredini maja je Državni zbor sprejel spremembe Zakona o ohranjanju narave, ki nevladnim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, otežujejo zastopanje interesov ohranjanja narave v upravnih in sodnih postopkih. Prejšnji petek je bilo v okviru tretjega koronapaketa sprejeto nižanje okoljskih, gradbenih in prostorskih standardov, hkrati pa praktično povsem onemogočeno sodelovanje okoljevarstvenih organizacij v postopkih izdaje gradbenega dovoljenja za naslednji dve leti. Včeraj so zaradi neodzivnosti predsednika države Boruta Pahorja odstopili vsi člani stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko.

Danes obeležujemo svetovni dan varstva okolja.

Jasno je, da je edini interes Vlade RS, predvsem pa ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, na široko odpreti vrata v zaenkrat še zdravo okolje umazanemu kapitalu in različnim interesnim skupinam prepustiti še tiste kotičke neokrnjene narave, ki so jih s svojim trudom uspeli zaščititi naravovarstveniki. Ravnanje vlade dokazuje, da je narava ena izmed tarč – kot so že dlje časa tarča delavci in javne storitve.

Kapitalizem se namreč ne ustavlja – v svoji gonji za profitom vse bolj uničuje naravo in izkorišča delavski razred. Edina prihodnost, ki lahko obstaja, je ekološki in demokratični socializem!

Deli.