Ob svetovnem dnevu čebel

Danes je Svetovni dan čebel. Ker ga je skupščina Združenih narodov leta 2017 razglasila na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je 20. maj dan, ko politični voditelji rad govorijo o uspehih slovenske diplomacije in o žlahtni tradiciji čebelarstva na Slovenskem.

Toda nekdo je nekoč napovedal, da bi po izumrtju čebel človek potreboval štiri leta, da tudi sam izgine z obličja Zemlje. Napoved ni brez osnove. Po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo poskrbijo čebele in drugi opraševalci za več kot štiri petine vseh naših poljedelskih pridelkov – zgolj od nekaj najbolj razširjenih pasem čebel je odvisna okoli tretjina vse pridelane hrane na svetu.

Toda izguba življenjskega prostora, onesnaževanje in intenzivna raba pesticidov so v zadnjem desetletju privedli do nekaj zaporednih valov pomorov čebel – ki so zaradi povzročene gospodarske škode zgolj medijsko najbolj izpostavljeni primer.

Pravi obseg težav šele začenjamo spoznavati. Že tako se nahajamo na pragu šestega množičnega planetarnega izumrtja življenja. Žuželke, med katerimi se tretjina že uvršča med ogrožene vrste, pa po lanskoletnih ocenah znanstvenikov izginjajo okoli osemkrat hitreje od bolj kompleksnih življenjskih oblik.

Drugače povedano, vsako leto izgine kar 2,5 odstotkov celotne žuželčje biomase. Zgolj ob nadaljevanju trenda to pomeni 25-odstotno izginotje čez deset let, polovično čez 50 let in popolno čez 100 let.

Gre za zgolj še en primer, kako se kapitalistični sistem neskončne rasti in konkurenčne dirke vsega proti vsem izkazal za popolnoma nezmožnega reševati naše najbolj temeljne probleme. Zato moramo skozi družbene boje zrušiti njegovo logiko delovanja – preden se zruši sam in potegne s sabo ljudi, čebele in vse ostalo.

Naj torej 20. maj ne bo priložnost za hvalospeve marljivi kranjski čebelici in prodorni slovenski diplomaciji – ampak dan za kritiko vlade. Ta ima namreč dva ministra za gospodarstvo, od katerih se eden ukvarja z maskami, medtem ko drugi v senci njegovih afer pripravlja teren za totalen rop narave s strani kapitalskih interesov!

Deli.