Dvignimo študentsko urno postavko

Poslanci Levice so včeraj v državnozborsko proceduro vložili predlog zakona, s katerim se zvišuje minimalna urne postavka za študentsko delo na pet evrov neto, uvaja sprotno usklajevanje z rastjo minimalne plače in študentskim delavcem priznava pravico do dodatka za delo ponoči, ob nedeljah in ob dela prostih dnevih.  Spremembe zakona, ki jih predlaga Levica, so usklajene v sporazumu o sodelovanju s koalicijo in prinašajo izboljšanje finančnega položaja študentskih delavcev in delavk ter predstavljajo ukrep proti socialnemu dumpingu. V Levici pričakujemo, da bodo koalicijske stranke vloženi predlog zakona podprle.

Miha Kordiš: “Tako kot redno zaposleni naj bodo tudi delavci študenti deležni boljših plač in dodatkov. V tem hipu se jim ne priznavajo, a jim vseeno pripadajo, v Levici jim jih z novim zakonom omogočamo. Kot se dviguje minimalna plača, naj se dviguje tudi študentska postavka. Enako plačilo za enako delo! ”

Enako plačilo za enako delo!

Trenutna minimalna urna postavka za študentsko delo, ki znaša 4,89 evra bruto oziroma 4,13 evra neto, je določena prenizko in krši načelo enakega plačila za enako delo. V Levici zato predlagamo, da se minimalna urna postavka za študente določi pri 5,9 evrov bruto oziroma 4,99 evrov neto. Pri izračunu smo upoštevali višino minimalne plače in povprečno število mesečnih delovnih dni, kot tudi dejstvo, da zakon o dohodnini študentskim delavcem priznava stroške povezane z delom in sicer kot 10 % znižanje osnove za odmero dohodnine.