Študentska postavka po zaslugi Levice iz 4,13 na 4,56 evrov

V Levici smo na podlagi sporazuma z vlado Marjana Šarca predlagali, da se  študentska urna uskladi z minimalno plačo, tako da se dvigne na 5 evrov neto, a smo po več mesecih usklajevanj dosegli zvišanje na 4,76. To višino so s sklepom potrdile vse koalicijske poslanske skupine. Vendar je koalicija prelomila tudi to obljubo in danes izglasovala 20 centov nižji dvig minimalne urne postavke za študente. Navkljub temu se bo postavka, ki se je od leta 2015 do danes v bruto znesku dvignila le za 39 centov ali za 8,6 %, dvignila za 51 centov ali za 10,4 %. Dodatno se bo minimalna urna postavka usklajevala tudi z višanjem minimalne plače, kar smo prav tako zagotovili v Levici.

Predlog Levice: 5€ / uro
Kompromisni dogovor Levice in koalicije: 4,76 € / uro
Višina, na katero so pristali poslanci koalicije: 4,56€ / uro

V sporazumu med Levico in vladno koalicijo, ki je bil usklajen z ministrstvom za delo, podpisali pa so ga predsedniki vseh koalicijskih strank z Marjanom Šarcem na čelu, sta nedvoumno zapisana dva ukrepa, ki zvišujeta minimalno plačilo za študentsko delo: 1) povračilo za malico in prevoz ter 2) dvig postavke in usklajevanje z minimalno plačo. Levica je zato predlagala, da se študentska urna postavka uskladi z minimalno plačo tako, da se iz sedanjih 4,13 dvigne na 5 evrov neto na uro. Pri tem dvigu so bili upoštevani tudi stroški povezani s prevozom in prehrano, ki jih že sedaj določa zakon o dohodnini. Levica je kot ukrep proti socialnemu dumpingu predlagala tudi, da bi bili tudi delavci študenti upravičeni do dodatkov za delo ponoči, v nedeljo in za praznične in dela proste dneve.

Med usklajevanji predloga zakona se je izkazalo, da o dodatkih za študente koalicijske stranke niso pripravljene razpravljati. Koalicija  je v septembru tudi formalno odstopila od dogovora v sporazumu, da bodo študentom dobili povrnjene stroške prevoza in malice. Kljub temu smo uspeli doseči dogovor in skupaj zapisati kompromisni sklep glede dviga minimalne urne postavke za študentsko delo: “Minimalna urna postavka za študentsko delo bo v zakonu določena po formuli (minimalna bruto plača deljena s 167 ur mesečno), torej 5,63 evra bruto oz. 4,76 evra neto s 1. 1. 2020.”

Koalicija z listo Marjana Šarca na čelu je danes zavrnila amandma Levice, ki bi višino postavke določil skladno z dogovorom. S tem je povozila kompromisni dogovor in sklep, da se študentom plačilo zviša na vsaj 4,76 evrov na uro. Pristali pa so na dvig minimalne postavke na 4,56 evrov neto. Dvajset centov razlike morda zveni malo, a za študente, ki poleti opravljajo sezonska dela ali pa za tiste, ki so prisiljeni v prekarno pozicijo rednega delavca brez pravic, pomeni tudi do 35 evrov razlike na mesečni ravni. Za poslance, ki so bodo z davčno reformo v naslednjih tednih plačo skušali dvigniti celo do 900 evrov, to seveda ni veliko, za študenta pa to pomeni polovičen znesek najcenejše študentske sobe in več kot znaša cena študentske vozovnice za širše območje ljubljanskega potniškega prometa.

Poslanci, ki bi si radi dodali nove privilegije in si na isti seji zvišujejo plače tudi za 900 evrov, so namesto na stiske študentov, raje gledali na poslovne interese delodajalcev, ki študente uporabljajo kot hitro zamenljivo in podplačano delovno silo brez osnovnih pravic, ki pripadajo ostalim delavcem.

Deli.