Levica podpira stavko šolnikov (za pravično obravnavo in pošteno plačilo)!

V Levici podpiramo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju ter vsem zaposlenim, vzgojiteljicam in vzgojiteljem, učiteljicam in učiteljem ter vsem ostalim delavcem na področju šolstva izrekamo podporo ter se jim solidarno pridružujemo pri njihovih stavkovnih zahtevah. Od vlade pričakujemo, da konča ignorantski odnos do zaposlenih v šolstvu, ki smo mu bili priča med epidemijo, se vzdrži vsakršnih poskusov omejevanja stavke in ugodi zahtevam šolnikov!

V Levici absolutno podpiramo stavkovne zahteve:

→ Zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice, kjer imajo zaposleni, ki se umeščajo vse do 24. plačnega razreda, osnovne plače določene pod minimalno plačo.

→ Uskladitev plačnih razredov v plačni lestvici z rastjo cen življenjskih potrebščin, saj se je kupna moč delavcev in delavk ob veliki draginji osnovnih potrebščin močno zmanjšala.

→ Takojšnje plačilo povečanih obremenitev v času epidemije, ko so zaposleni v šolstvu s prizadevnim in požrtvovalnim delom ter na škodo svojega zdravja omogočili, da navkljub kolosalni nesposobnosti pristojne ministrice javni vzgojno-izobraževalni sistem ni kolapsiral.

→ Enakopravno obravnavo delavcev in delavk v javnem sektorju ter zahtevo zaposlenih v šolstvu po višjih plačah.

→ Vse ostale zahteve stavkovnega odbora Sindikata vzgoje in izobraževanja Slovenije, ki se navezujejo na sprejem standardov in normativov ter na že sklenjene dogovore z Vlado RS.

V Levici se zavedamo velikega dela, ki so ga opravili zaposleni v šolstvu v času epidemije, ter posledic dolgotrajnega zaprtja izobraževalnih zavodov, ki od zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še vedno terjajo velike napore. Zavedamo se tudi praznih obljub o kadrovskih okrepitvah, ki jih pristojno ministrstvo nikoli ni izpolnilo, ter neuslišanih želja zaposlenih po vzpostavitvi sekundarnih zaščitnih ukrepov ter večji vključenosti pedagogov in pedagoginj v načrtovanje ukrepov. V Levici stavko šolnikov razumemo tudi kot odgovor na povečanje plač zaposlenih v policiji, vojski in zdravstvu, kjer je vlada neodgovorno in brez posluha sklenila ločene dogovore, čeprav so se plače zaposlenih v šolstvu v preteklosti dvigovale počasneje kot v omenjenih skupinah.

Skrajni čas je, da vlada in pristojno ministrstvo prepoznata težko delo, ki so ga med epidemijo opravili zaposleni v šolstvu, ter jim končno prisluhneta!

Deli.