SŠOF bo ohranila jedro v Križankah

Prejšnji teden sta odbora za kulturo in izobraževanje sprejela sklep, da se jedro Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ohrani v njenem dolgoletnem domovanju v ljubljanskih Križankah, prostorska stiska šole pa naj se reši z novogradnjo v urbanem okolju.

Do koraka naprej je prišlo, potem ko smo po menjavi vlade v Levici ponovno sklicali sejo pristojnih odborov v pričakovanju, da bo desnica podprla enake sklepe, kot jih je pred nekaj meseci podprla iz opozicije. Vendar so stranke desnice naredile obrat in glasovale proti temu, da ministrstvo prekliče prenos lastništva prostorov ter poskrbi za njihovo zaščito in obnovo kulturnega spomenika – so pa vsaj podprle sklep, da SŠOF ohrani jedro v Križankah, za preostanek pa pridobi primerne nadomestne prostore. 

Ključnega pomena pa ostaja prenova spomenika, saj Križanke (kakor tudi Plečnikov stadion za Bežigradom) že desetletja brezupno čakajo na celovito obnovo. V obeh primerih gre za ključno vprašanje dostopnosti kulture v javnem prostoru. 

Kljub delnemu izkupičku je ohranitev povezave med srednjo šolo in Križankami – v skladu s sedemdeset let staro tradicijo, v skladu z načrti arhitekta kompleksa Jožeta Plečnika ter navsezadnje v skladu z željami dijakov in profesorjev, lokalne in širše skupnosti – pozitiven signal.

V zadnjem času po takšni ali drugačni poti izgubljajo prostore v prestolnici mnogi, ki soustvarjajo podobo in vzdušje v mestu: od nevladnih organizacij in društev na Kersnikovi in Tobačni, prek mestnega arhiva do, navsezadnje, običajnih mestnih stanovalcev, ki jih izrivajo rastoče cene najemnin in nepremičnin.

Rdeča nit vseh teh primerov je favoriziranje parcialnih interesov pred splošnimi interesi javnosti. Tovrstni pritiski nikakor niso omejeni samo na privatni kapital – tako je ravno v ponedeljek Mestna občina Ljubljana pri rebalansu proračuna ponovno potrdila 3 milijone evrov za nakup kompleksa Križanke.

Rezultat takšnega načina razmišljanja so vedno nove pisarne in hoteli, medtem ko izginjajo dejanske mestotvorne vsebine. Zato ponavljamo svoj odločen ne izganjanju kulture in izobraževanja iz središča Ljubljane!

Deli.