Dovolj je izkoriščanja delavcev iz Bosne, Srbije, itd.

Foto: sestanek MDDSZ z delegacijo Republike Srbije

Mednarodni sporazumi, ki so podlaga za zaposlovanje delavcev iz tujine, imajo en ključni problem: dovoljenje za bivanje delavca je za prvo leto dni vezano na delodajalca, ki ga je pripeljal. Prekinjena pogodba o zaposlitvi pomeni prekinjeno dovoljenje za bivanje.

V praksi to pomeni popolno odvisnost delavca: če ti kaj ni všeč, pa se vrni nazaj, od koder si prišel. Pa uveljavljaj svoje pravice po sodni poti iz tretje države, kar je seveda preveč drago in zamudno.
Rezultat so desetletja zgodb o mizernih plačah, neplačanih prispevkih, natlačenih bivalnih kontejnerjih, nezakonitem prelaganju stroškov delodajalca, žemljicah s pašteto vsak dan za kosilo, poškodbah in celo smrtih na delu. Slovenski gradbeni “bum” iz časov raznih ivanov zidarjev in hild tovšak je bil zgrajen na plečih natanko teh ljudi. Marinblu in Selea pa opozorilo, da ni problem šel nikamor.
Naše ministrstvo za delo zato izvaja aktivnosti za spremembo obstoječih meddržavnih sporazumov za zaposlovanje. V preteklih tednih smo se tako že sestali tako z delegacijo Bosne in Hercegovine kot Republike Srbije, z namenom, da spremenimo sporni člen.
Od tega suženjstva nima koristi nihče: tujim delavcem prinaša zlorabe in izkoriščanje, domačim delavcem plačni dumping; delodajalcem nelojalno konkurenco.

Sistem, v katerem se bolj kot pošteno plačati delavca splača množično uvažati delovno silo iz periferije, celo pol planeta stran, je pokvarjen sistem. Na ministrstvu za delo smo si zadali cilj, da ga v tem mandatu spremenimo!

Deli.