Solidarnost z bolivijskim ljudstvom

“Sanjam o Boliviji, v kateri ne bo prostora za staroselske satanistične rituale. Mesto ni namenjeno “Indijancem”, zanje so bolj primerne višave El Chaca.”
Jeanine Anez Chavez, nova “predsednica” Bolivije

V Boliviji je 10. novembra prišlo do s strani vojske izsiljenega odstopa dosedanjega predsednika, ki je Boliviji načeloval 14 let, Eve Moralesa Ayme. Vodja tega udara je Luis Fernando Camacho, ki je po odstopu Eve Moralesa vkorakal v predsedniško palačo v La Pazu in na bolivijsko zastavo položil Biblijo. Pastor, ki ga je pri tem pripeljal s seboj, je izjavil, da se Pachamama, andska Mati narava, nikoli več ne bo vrnila v Bolivijo, saj Bolivija pripada izključno Bogu. Pri tem pa je pozabil omeniti še zemeljski plin in litij.

Bolivijska vlada Eva Moralesa je imela načrte glede svojih naravnih bogastev. Vendar jih na razočaranje ZDA in multinacionalk ni imela namena razprodati v tuje roke, tako kot je v Južni Ameriki sicer v navadi. Izkoriščanje surovin bi ostalo v bolivijskih rokah, posli pa potekali še s kom razen z ZDA. Sledil je načrtovan ter izdatno finančno in medijsko podprt upor višjega sloja v sodelovanju z desničarskimi tolpami, ki so z veseljem opravile umazano delo.

Evo Morales je v štirinajstih letih prepolovil revščino s prerazporejanjem družbenega bogastva. Zagotovil je brezplačno in obvezno šolanje najrevnejšemu delu prebivalstva. Izboljšal je javno zdravstvo in socialni sistem. Povrnil je dostojanstvo staroselskim ljudstvom in Afrobolivijcem; od oblačil, ki so jih nosili, do jezikov, v katerih so jih poučevali v šolah.

In navsezadnje se spomnimo, kdaj je mednarodna javnost prvič slišala za Eva Moralesa. Natanko deset let nazaj se je v Združenih narodih zavzel, da se pravice Matere zemlje uradno priznajo in postanejo ubranljive preko sodne zaščite. Prav tako se je zavzel za Marshallov načrt za naravo – to je tisto, kar danes poznamo pod imenom zeleni New Deal. Če bi se začeli boriti za to vizijo že pred desetimi leti, potem se nam danes ne bi tako iztekal čas.

A vendar, Pachamama, naravna prvobitna sila, ki nam je dala življenje, je v tem trenutku zamenjana z zahodnjaškim idealom – belo Jeanine Anez Chavez.

Solidarno z bolivijskim ljudstvom. En svet, en boj!

Deli.