Solidarnost z Amazonovimi delavci

Včeraj so Amazonovi delavci v logističnem centru v kraju Shakopee v ameriški zvezni državi Minnesota izpeljali redko videno opozorilno stavko. Na drugi strani Atlantika stavkajo tudi delavci v desetih Amazonovih logističnih centrih v Nemčiji, ki že več let bijejo boj s podjetjem okoli kolektivne pogodbe in drugih pravic.

Tarča obeh stavk je bil “Prime Day”, Amazonov največji nakupovalni dogodek v letu, ki je po množičnosti že prehitel podobne potrošniške akcije, kot sta črni petek in Cyber Monday.

Amazon je velekorporacija naše dobe. Predstavlja nesluteno koncentracijo in centralizacijo kapitala v nekaj ključnih tehnoloških panogah današnjega časa. Amazonov ustanovitelj, Jeff Bezos, je najbogatejši Zemljan. Podjetje uživa neverjetne davčne olajšave in je imelo po nekaterih ocenah v lanskem fiskalnem letu celo neto priliv, ko gre za davke in olajšave. HQ2 – dolgotrajni proces iskanja lokacije za drugi sedež podjetja – je šokantna demonstracija, kako daleč so pripravljene iti politične oblasti, da bi ustregle korporativni moči.

Amazon slovi tudi po kompetitivnih in izkoriščevalskih pogojih dela. Delavsko organiziranje je težavno, saj je delovni proces organiziran globalno in po principu “just-in-time”.

Ker je kapital globalen, lahko izkorišča nacionalne meje in izigrava delavce in ekonomije ene države proti drugi. Na ta način jih sili v medsebojno dirko do dna v boju za konkurenčnost, da okoljskega učinka niti ne omenjamo. Zato so akcije delavskega organiziranja, kot so včerajšnje sočasne stavke v Minnesoti in v Nemčiji, tako pomembne. Odgovor na mednarodni kapital je lahko zgolj internacionalistično delavsko organiziranje. In toliko uspešnejše bo, kolikor bolj odločno bo znalo udariti na ključna mesta današnje produkcije – logistične centre globaliziranega kapitalizma.

Solidarnost z Amazonovimi delavci. En svet, en boj!

Deli.