Solidarnost s poštnimi delavci in delavkami

Včeraj se je po prekinitvi pogovorov med Pošto Slovenije in Sindikatom poštnih delavcev začela stavka poštarjev. Med stavko bodo poštni delavci in delavke opravljali le osnovne poštne storitve.

Sindikat je zaradi dalj časa trajajočih nevzdržnih delovnih razmer na Pošto naslovil štiri zahteve: povečanje števila delavcev, dvig plač, priprava ocene tveganja za posamezna delovna mesta in poslovalnice ter skrajšanje obdobja, v katerem se obračunavajo nadure.

Največji razkorak med vodstvom podjetja in sindikatom se je pojavil na področju dviga plač. Pošta namreč kljub večletnim večmilijonskim presežkom dobička ne želi deliti z zaposlenimi, ki so pravzaprav najbolj zaslužni za poslovne rezultate.

Namesto da bi Pošta Slovenije kot podjetje v državni lasti zagotavljala poštno storitev v javnem interesu, v imenu racionalizacije poslovanja zapira manjše poštne poslovalnice po vsej Sloveniji in tako povzroča še večjo obremenjenost zaposlenih. Namesto da bi vodstvo z zaposlenimi delilo presežke njihovega dela, načrtuje milijonske investicije v prevzem logističnih podjetij. Namesto da bi poštnim delavkam in delavcem zagotovili ustrezne delovne pogoje, si rajši sami izplačujejo bajne plače in nagrade. Delavke in delavci pa ostajajo ujeti v začarani cikel nizkih plač, zviševanja norm, opravljanja številnih nadur in dela v pogosto neznosnih razmerah.

V Levici menimo, da mora Pošta Slovenije delovati za javno dobro. Tako mora v prvi vrsti poskrbeti za svoje zaposlene in ne sme slediti le logiki kapitala. Zato podpiramo zahteve Sindikata poštnih delavcev in izražamo solidarnost z njihovo stavko. Uporabnice in uporabnike poštnih storitev pa pozivamo, naj ob obisku poštarja na domu ali zaposlenih v poslovalnicah tudi sami izrazijo podporo. Pravice si bomo izborili le skupaj! 

Deli.