O “razmetavanju denarja za lenuhe”

Vsakič, ko v Levici obelodanimo ukrep, pa naj bo v pomoč mladim, zaposlenim, upokojencem ali komurkoli, se to prikazuje kot podpiranje brezdelnežev, ki bodo nato cele dneve glasovali za Levico. To je navadno zavajanje in podcenjevanje zdravega razuma ljudi.

Prvič, socialni transferji niti približno niso samo “socialke za lenuhe”. Socialni transferji so tudi otroški dodatki, podpora ob rojstvu otroka, starševska nadomestila, štipendije, pomoči za invalide in tako naprej. Pomembni mehanizmi za pomoč v različnih življenjskih obdobjih in okoliščinah, v katerih se lahko znajde vsakdo med nami.
Drugič, imamo najnižjo brezposelnost, odkar obstaja samostojna Slovenija. Razkorak med denarno socialno pomočjo in minimalno plačo še nikoli ni bil tako velik kot danes. Ljudje delajo in delavce se išče vsepovsod. Na zavodih za zaposlovanje pa ostajajo dolgotrajno brezposleni, takšni, ki res težko dobijo delo: prestari po kriterijih delodajalcev, tehnološki viški, ljudje z različnimi stopnjami invalidnosti in ljudje s težkimi osebnimi zgodbami.
In tretjič, zagotovo obstajajo tudi ljudje, ki zlorabljajo ta sistem. Ampak to je vprašanje individualnega nadzora. Nikakor pa ne argument, da zrušimo socialno državo in principe družbene solidarnosti za vse nas.

Vsakdo med nami se lahko znajde v situaciji, ko bo potreboval pomoč.

Deli.