SMC, SAB in SDS s škodljivim amandmajem dosegle, da se bo o zapiranju trgovin ob nedeljah glasovalo šele jeseni

Poslanske skupine SMC, SDS in SAB so na današnji izredni seji državnega zbora glasovale za amandma, ki določa, da lahko v trgovinah ob nedeljah in na dela proste dneve najemajo študente in upokojence. S tem so odprli vrata za še večjo prekarizacijo dela v trgovini ter omogočili, da bo v nedeljo odprtih bistveno več trgovin, kot je predvidevala zakonska rešitev Levice.

Še bolj pomembno za trgovinsko zbornico, trgovce in kapital pa je, da jim je nenačelna koalicija omogočila, da bodo imeli še celo poletje časa za lobiranje, pritiske in zavajanja, s katerimi bodo poskusil rušiti ta zakon. S sprejetjem amandmaja so namreč tretje branje zakona, ki bi moralo biti opravljeno že danes, prestavili na jesen.

Današnji amandma in zamik pri sprejemanju so navkljub drugačnemu dogovoru omogočili poslanci SAB, ki so skupaj z SDS podprli amandma SMC.

V Levici bomo vztrajali pri prvotni, že dogovorjeni in za delavce pravični rešitvi, ki določa, da so delavci ob nedeljah prosti, lahko pa delajo podjetniki sami, če želijo imeti trgovine ob nedeljah odprte. In seveda pri osnovnem namenu zakona – da trgovine ob nedeljah zapremo in da 30.000 delavk in delavcev v trgovini končno dobi nedeljo kot dela prost dan in s tem pravico do počitka.

Današnji manever SDS, SMC in SAB je zgolj še eno žalostno poglavje v sedemnajstletni zgodbi preprečevanja uresničitve referendumske volje ljudstva in želja zaposlenih trgovini.

V Levici ne bomo odnehali. Ker manjka zgolj nekaj glasov, bomo skupaj s sindikati do jeseni poskušali zgraditi koalicijo, ki bo zmožna narediti zadnji korak, ki bi delavkam in delavcem končno omogočil prost dan zanje in za njihove družine.

Deli.