Slovenska vojska naj se nemudoma umakne iz Iraka

Iraški parlament je petega januarja, dva dni po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija na bagdadskem letališču, izglasoval resolucijo, s katero zahteva umik tujih vojaških sil in s tem tudi zaključek operacij vojske ZDA in podpornih vojsk v Iraku.  

Operacija Neomajna odločnost ni operacija OZN in celo Evropske unije ali NATO pakta ne, ampak v celoti poteka pod okriljem Osrednjega vojaškega poveljstva ZDA v skladu s privoljenjem države Irak, ki ga iraški parlament s sprejetjem resolucije umika.. 

S sprejetjem resolucije je iraški parlament dal zelo jasno sporočilo državam, ki imajo v Iraku nameščene svoje oborožene sile, da slednje niso več zaželene. Med njimi je tudi Slovenija, ki ima v Iraku nameščenih šest pripadnikov SV. Na zahtevo resolucije so se danes že odzvale nekatere države članice EU, medtem ko State Department zatrjuje, da vojaških čet ZDA ne namerava umakniti. Ob tem je ameriški predsednik Donald Trump Iraku javno zagrozil s povračilnimi ukrepi in “sankcijami kot jih še niso videli”.

Na ministrstvu za obrambo so danes potrdili, da v iraški bazi v Erbilu do nadaljnjega ostajajo vsi pripadniki SV, ki delujejo v kontingentu pod vodstvom Nemčije, ker za umik trenutno ne vidijo potrebe. Ker pa je nespoštovanje volje države, da tuji pripadniki oboroženih sil zapustijo njeno ozemlje, in asistiranje v vojaški operaciji ZDA, ki grozi suvereni državi s povračilnimi ukrepi, nedopustno in nesprejemljivo, v Levici danes na Vlado RS naslavljamo pobudo, s katero zahtevamo, naj Slovenija nemudoma prekine sodelovanje v operaciji Neomajna podpora in umakne vse Slovenske vojake iz Iraka in častnika, ki sodeluje v Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi.

Matej T. Vatovec: “ZDA s Trumpom na čelu s svojimi dejanji pripravljajo tla za dokončno eskalacijo konfliktov na Bližnjem vzhodu in ogrožajo svetovni mir. Zaradi tega mora slovenska politika ostro obsoditi ta dejanja in nemudoma pričeti sprejemati ukrepe. Kot prvega predlagamo, da umakne vse slovenske vojake iz Iraka, ki delujejo v okviru operacije pod vodstvom ameriške vojske.”

Deli.