Slovenija naj prevzame odgovornost do afganistanskih beguncev

Poslanska skupina Levica je podala poslansko pobudo v zvezi z reševanjem problematike beguncev iz Afganistana, ki je po padcu dosedanje oblasti v Kabulu postale še bolj pereča. V dnevih po umiku ameriških sil pa se nam pred očmi razkriva bridka afganistanska realnost, pred katero si je zahodna javnost vseskozi zatiskala oči. Razkriva se nam dejstvo, da ameriška invazija, pri kateri je s svojo vojsko sodelovala tudi Slovenija, ni prinesla napredka, svobode ali varnosti.

V 20ih letih okupacije niso rastle državne in civilne institucije, izurjena državna vojska ali stabilna vlada – v resnici so zahodne milijarde romale v žepe ameriških vojaških koncesionarjev, lokalnih »gospodarjev vojne«, sumljivih varnostnih agencij, mešetarjev z orožjem, trgovcev z ljudmi, narkotrafikantov, koruptivnih funkcionarjev in nevladniških oportunistov. 20 let so nam o Afganistanu pripovedovali laž, da mirovniške misije krepijo stabilnost in šibijo talibane, danes pa vidimo nasprotno: civilno prebivalstvo je trpelo vse te bombe, obstreljevanja, ugrabitve, samomorilske napade in nešteto zločinov proti človeštvu za prazen nič.

Slovenija je pomagala soustvarjati pekel v Afganistanu. Od leta 2004 naprej je bila vojaško prisotna kot pomožna milica, ki je delovala v okviru ameriških okupacijskih sil. To nas je do danes stalo približno 60 milijonov evrov. Med letoma 2002 in 2011 je naša vlada afganistanski vojski, ki ima neskončno dolg seznam kršitev človekovih pravic ter vojnega in humanitarnega prava, podarila 18.480 avtomatskih pušk z več kot 2,5 milijona kosov streliva, 149 minometov z 22.080 minami ter 26 ročnih protioklepnih raketometov s 138 raketami. Skupna ocenjena vrednost vsega doniranega orožja je znašala 7.619.400 evrov.

Slovenija je bila med tistimi državami, ki so se zvesto držale predpostavke o varnem Afganistanu, in zato nekaj let ni nikomur podelila statusa mednarodne zaščite – tudi v času, ko so v drugih evropskih državah mnogi Afganistanci zaradi svojih osebnih okoliščin pridobili mednarodno zaščito. V zadnjih letih pa je policija v nasprotju z zakonodajo in mednarodnimi konvencijami na Hrvaško in  v BiH vračala Afganistance, ki predstavljajo največjo nacionalno skupino med tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Podatki policije kažejo, da je v Slovenijo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta nezakonito vstopilo 975 državljanov Afganistana. Namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito je letos izrazilo 744 Afganistancev, lani pa 422.

Republika Slovenija se je v preteklih letih neposredno vpletla v konflikt v Afganistanu, s Slovensko vojsko je urila varnostne sile, ki so razpadle v trenutku, ko niso imele več zunanje podpore. Prav je, da Republika Slovenija prevzame del krivde in odgovornosti za nastalo situacijo. Največ lahko naredi tako, da podeli status mednarodne zaščite vsem Afganistancem, ki so se že ali se še bodo zatekli v našo državo.

V zvezi s tem je PS Levica danes vložila pobudo Vladi RS ter Ministrstvu za notranje zadeve in Ministrstvu za pravosodje z naslednjimi točkami:

  • Vlada RS naj takoj ustavi vse deportacijske postopke državljanov Afganistana (tako v Afganistan kot tudi vračanja v druge države) ter izpusti državljane Afganistana iz Centra za tujce v Postojni, ki so zaradi načrtovanih deportacij v njem zaprti.
  • V postopkih za podelitev statusa mednarodne zaščite državljanom Afganistana naj Vlada RS dosledno upošteva, da Afganistan ni varna država, in jim v skladu s tem podeli status mednarodne zaščite.
  • Vlada RS naj revidira vse odločbe v zvezi s prošnjami za mednarodno zaščito državljanov Afganistana, s katerimi so bile zavrnjene prošnje za mednarodno zaščito. V ponovnih postopkih morajo pristojni organi upoštevati aktualne dejanske razmere v Afganistanu.
  • Vlada RS naj nemudoma preneha s pravno spornimi pushbacki na Hrvaško, s katerimi se mimo zakonsko določenih postopkov vrača begunce preko meje s Hrvaško. Med temi begunci je veliko število Afganistancev.
  • Vzpostavi naj se program humanitarnih viz na nacionalni in EU ravni, s pomočjo katerih bi lahko ogroženi Afganistanci iz Afganistana prišli v Republiko Slovenijo in Evropsko unijo.
Deli.