Slovenija mora obsoditi ameriško imperialistično politiko

Stopnjevanje agresivnosti ameriške imperialne politike do Irana v ničemer ne zasleduje ciljev za doseganje miru, varnosti in politične stabilnosti v svetu, ampak ravno nasprotno – pripravlja novo imperialno plenjenje ene od največjih držav v regiji. Še ena nova vojna na bližnjem vzhodu, od katere bi imel neposredno korist milijarde dolarjev težaki orožarski lobi, medtem ko so zaloge nafte in slabitev moči Irana v neposrednem interesu ZDA, Saudske Arabije ter Jemna in Izraela, bi prinesla še eno humanitarno katastrofo, nove napetosti med velesilami, ponovni razrast islamskega ekstremizma, povečanje nevarnosti terorističnih napadov širom sveta in milijone novih beguncev in notranje razseljenih. 

ZDA poleg tega s svojo politiko ogrožajo tudi slovenske nacionalno-varnostne, zunanje politične in gospodarske interese v Iranu, ki bi bili z vojno gotovo porušeni. Slovenija napada ZDA na Iran ne podpira, kar je ena redkih konkretnih opredelitev do tega vprašanja, ki jo je v dopolnitvi odgovora na poslansko vprašanje poslanca Levice Mihe Kordiša v zvezi s stališčem Republike Slovenije do kopičenja ameriškega orožja okoli Irana in morebitnim vojaškim napadom ZDA na Iran, zmogel dati trenutni minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar.  

Pasivno opazovanje in »obžalovanje« ameriških priprav na vojno, napadov na cilje v Iranu in likvidacije voditeljev ne bo dovolj. Mednarodna skupnost, in z njo tudi Republika Slovenija, se mora takšni politiki ZDA upreti in jo obsoditi najmanj z ostrino, s katero obsoja napade na ameriške plačance v Iraku. Zato v Poslanski skupini Levica sklicujemo nujno sejo in predlagamo, da Odbor za zunanjo politiko o tem opravi razpravo in:

  • obsodi kršitve suverenosti in ozemeljske celovitosti ter uporabe in grožnje z uporabo vojaške sile s strani Združenih držav Amerike proti Islamski republiki Iran;
  • preko diplomatskih povezav z Združenimi državami Amerike izrazi nasprotovanje trenutni politiki Združenih držav Amerika do Islamske republike Iran;
  • pozove vlado Združenih držav Amerike k takojšnjemu prenehanju agresivnih dejanj v Hormuški ožini in prenehanju kopičenja vojaštva in vojaške opreme v soseščini Islamske Republike Iran.

Deli.