Slovenija kupuje, kar Donald Trump zahteva

Te dni zaseda v Bruslju vrh zveze NATO. V središču pozornosti je znova predsednik ZDA Donald Trump, ki je okrcal nepripravljenost evropskih članic NATO pakta na večjo militarizacijo. Ker države članice ne namenjajo “dovolj denarja” za nakup orožja, se po Trumpovi interpretaciji okoriščajo na ameriški račun. Slovenija novih vojaških investicij za potrebe zveze NATO ne potrebuje, zato v Levici temu nesmislu nasprotujemo.

Trump gladko ignorira vsaj dve dejstvi. Prvič, da so se operacije zveze NATO v zadnjih dvajsetih letih izvajale predvsem na ameriško pobudo in drugič, da so teroristični napadi v Evropi in posledična zmanjšana varnost evropskih članic tesno prepleteni s sodelovanjem omenjenih držav v imperialstičnih pohodih zahodnil sil.

Najzvestejši hlapci svetovnega policaja zato že kujejo načrte, kako bodo izpolnili zavezo dveh odstotkov BDP za obrambo ter tako namenjali vse več denarja za nakupe orožja po ameriškem diktatu in pomožnosti s kupovanjem pri ameriškem vojaško-industrijskem kompleksu.

Med njimi je tudi Slovenija, ki je lani potrdila Cilje zmogljivosti Nata za Republiko Slovenijo. Ti predvidevajo prednostno oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v naslednjih osmih letih, katerih strošek je ocenjen na 1,2 milijarde EUR.

Velike investicije v oborožitev bi bile lahko potencialno upravičene, če bi bila Slovenija srednjeročno vojaško ogrožena in če bi bile dejansko namenjene obrambi države. Vendar pa predvidene investicije ne uresničujejo nič od tega, ampak zgolj in samo povečujejo uporabnost Slovenske vojske kot dopolnilne sile za NATO operacije visoke intenzivnosti v tujini.

Investiranje 1,2 milijarde EUR v oborožitev in opremo bataljonskih bojnih skupin je še toliko bolj nesmiselno, ker naša vojska ne more zagotoviti niti kadra, ki bi novo tehniko upravljal in vzdrževal, trenutni trendi zaposlovanja pa kažejo na to, da se Slovenska vojska dolgoročno samoukinja in postaja operativno nesposobna opravljati svoje temeljno poslanstvo.

Ker Slovenija ne potrebuje niti članstva v vojaškem zavezništvu niti nesmiselnega oboroževanja, smo v Levici že zbirali podpise pod peticijo, ki jih je prispevalo čez 7.000 ljudi. Namesto da se ta sredstva porabijo za orožje, zahtevamo, da se namenijo za investicije v zdravstveni sistem ter za področje raziskovanja, ki sta temelja dolgoročne blaginje in razvoja naše družbe.

Deli.